Які громади готуються до об'єднання на Харківщині

13.07.2017 08:05 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Вже створено та працює шість об'єднаних громад.

Чотири з них - Старосалтівська селищна рада (Вовчанський район), Чкаловська селищна (Чугуївський район), Роганська селищна (Харківський район), Мереф'янська міська (Харківський район) з 1 січня перейшли на прямі відносини з держбюджетом країни.

Відповідно до постанови Кабміну № 410 від 07.06.2017 року вже до кінця 2017 року отримають державну субвенцію на розвиток інфраструктури.

Так, Мереф'янська ОТГ отримає 1,69 млн грн, Роганська - 4,98 млн грн, Чкаловська ОТГ - 5,16 млн грн, Старосалтівська ОТГ - 5,81 млн грн.

Державна підтримка громад відповідно до закону буде здійснюватися п'ять років.

У Нововодолазькій селищній раді 30 квітня відбулися вибори. Сформовано виконком ради, в. о. старост приступили до виконання своїх повноважень.

На найближчій сесії планується прийняти рішення про об'єднання бюджетів до моменту переведення цієї громади на прямі відносини із держбюджетом.

Також у області є ще одна громада, яка чекає від Центральної виборчої комісії рішення про визначення перших виборів. Це Зачепилівська.

Нагадаємо, відповідно до Перспективного плану формування громад всього в області планується створити 57 ОТГ.

- Станом на сьогодні створено 10 % від загальної кількості громад, - розповіла директор Харківського відокремленого підрозділу Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" Діана Баринова. - Варто зазначити, що всі громади, створені на Харківщині, відповідають критерію спроможності. В інших областях, де кількісні показники об'єднання значно більші, є проблема з маленькою чисельністю населення в цих громадах та із забезпеченням спроможності відповідних рад.

Також вона додала, що процес об'єднання на Харківщині набуває більшої активності.

Малоданилівська селищна рада (Дергачівський район) та Оскільська сільська рада (Ізюмський район) на минулому тижні отримали позитивні висновки Харківської облдержадміністрації про відповідність проектів рішень місцевих рад про об'єднання Конституції та законодавству країни.

Також, Коломацька селищна рада  та Малинівська селищна рада (Чугуївський район) 10 липня подали свої проекти рішень разом з відповідними документами та чекають на отримання висновку  ХОДА.

Активно йдуть процеси об'єднання у Наталинській сільраді (Красноградський район), у Золочівській селищній раді, Старовірівській селищній (Нововодолазького району) та Печенізькій селищній радах.

На набережній харків'ян безкоштовно вчать танцювати танго

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта