Освіта за кордоном: про безкоштовні програми розповіла експерт

29.07.2017 13:09 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Сьогодні, аби здобути освіту за кордоном, не потрібно мати великих статків та впливових родичів. Європейські навчальні заклади відкривають свої двері для українців за допомогою університетських програм і періодичних грантів.

Найбільше стипендійних програм сьогодні розраховано саме на студентів, аспірантів (докторантів) та викладачів, які проводять дослідження.

– Проте слід зауважити, що часто немає вікових обмежень для студентів і викладачів, – розповіла експертка з міжнародної стипендійної освіти, кандидатка соціологічних наук, викладачка кафедри соціології НаУКМА Тамара Марценюк. – Приміром, на магістерську програму ви можете вступати у будь-якому віці. Лише в певних програмах встановлено мінімальну і максимальну вікові межі – наприклад, 25–35 років. Але їх небагато.

Тож, обираючи ту чи іншу навчальну програму, слід визначитися з її рівнем та умовами навчання, які вона передбачає. Це може бути програма бакалаврського рівня (undergraduate level), магістерського рівня (graduate level), аспірантського (post-graduate level чи PhD) або ж для дослідників чи викладачів зі ступенем (post-doctorate level post-doc).

– Варто також взяти до уваги, що магістерські ступені поділяються на M. A. (Master of Art) i M. Sc. (Master of Science), –  додала експертка. – Відмінність полягає у типі освіти. Тобто якщо це гуманітарні та суспільні науки, які не передбачають обрахунків, використання точних методів тощо, то ви отримаєте M. A. А здобуваючи знання у природничій та технічній  сферах, матимете ступінь M. Sc.



Велику грантову підтримку, відкриваючи свою освіту для українців, надають Сполучені Штати Америки і Канада, а також країни Європейського Союзу. Детальніше про такі освітні програми читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта