Пенсійна реформа: експерти розповіли про зміни в системі

12.06.2017 10:54 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Протягом найближчого року український Уряд планує перейти до нової пенсійної системи.

17 травня Кабінет Міністрів одноголосно ухвалив проект довгоочікуваної пенсійної реформи. До цього часу законопроект ще не розмістили на офіційному сайті, але урядовці вже презентували нові пенсійні зміни. Із презентацією можна ознайомитися тут.

За словами експерта групи «Пенсійна реформа Реанімаційного пакету реформ» Віталія Мельничука, сьогодні Україна послуговується пенсійною системою, основи якої було закладено ще в далекому 1889 році в Німеччині канцлером Отто фон Бісмарком. Ідеться про солідарну пенсійну систему. Це коли в Пенсійному фонд на користь нинішніх пенсіонерів платять ті, хто працює, сподіваючись, що в майбутньому на їхню користь платитимуть інші покоління.

– Законопроект потрібно підтримати в тій частині, яка покращує ситуацію, але урядові нововведення  стосуються винятково першого рівня, тобто солідарної системи, – зазначив Віталій Мельничук. –  Це означає, що зміни торкнуться тільки нинішніх пенсіонерів, а для майбутніх пенсіонерів, які будуть виходити на заслужений відпочинок з 1 жовтня 2017 року, і надалі для майбутніх поколінь – ці зміни нічого не дадуть.

За словами експерта, поки що проект залишається  неповноцінним, адже пенсійна система повинна бути трирівневою. Підтримує слова  колеги  і експерт з питань соціальної політики інституту суспільних економічних досліджень Мар’яна Онуфрик, яка зазначає, що  ця реформа змінює лише деякі параметри, але, на жаль, не є реформою повною мірою.

– Реформа не запроваджує другий накопичувальний рівень, не дає стимули для того, щоб запрацював третій рівень пенсійної системи, – додала вона.

Зараз для розвинених країн світу характерні саме трирівневі пенсійні системи, де пенсіонери отримують не одну, а щонайменше три пенсії.  

Перша – державна обов’язкова система соціальної безпеки громадян, що функціонує за рахунок загальнодержавних податків або зборів (забезпечує мінімальний рівень пенсій, персоніфікації пенсійних внесків немає).

Друга – система обов’язкових індивідуальних, персоніфікованих пенсійних накопичень працівників. У такому разі пенсійні внески в обов’язковому порядку сплачуються працівниками (чи роботодавцями на користь працівників), накопичуються на їхніх рахунках, інвестуються з метою збереження і примноження.

Третя – система добровільних приватних пенсійних накопичень. Пенсійні внески з використанням системи податкових та інших пільг добровільно сплачуються працівниками чи роботодавцями на користь працівників до недержавних пенсійних фондів, накопичуються на їхніх рахунках і  інвестуються.

Детальніше про те, коли і які нововведення запрацюють для україн­ців,  якими будуть пенсійний вік і стаж, а головне – на скільки зростуть пенсії, читайте у статті.

Сучасний дитсадок відкрили в селі на Харківщині (Фото)

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта