Переселенців з Донбасу розселяють у Лозовій у будинках за півкілометра від військового арсеналу

16.06.2014 10:04 Суспільство
http://5745.taras-ua.com/ http://5745.taras-ua.com/
На Харківщину масово їдуть переселенці з Донбасу. Для їх прийому та розміщення залучено всі соціальні служби та підрозділи місцевих адміністрацій у різних куточках області. Не лишаються осторонь і звичайні громадяни.

Перші переселенці зі Слов’янська прибули до Лозової 3 червня. Цього ж дня Лозівський міський голова Сергій Степанов провів розширену нараду за участю всіх причетних до організації прийому прибулих. Він зазначив, що завдання місцевої влади – забезпечити розміщення сімей переселенців у житлових приміщеннях; надати, у разі необхідності, психологічну, медико-санітарну та гуманітарну допомогу; вирішити питання пенсійного забезпечення та призначення державної соціальної допомоги, влаштування дітей до закладів освіти; взяття сімей під соціальний супровід.

Читайте також: Бойовика-втікача та мисливця за вояками затримало СБУ у Харкові
                       Харківські МНСники вивозять людей з Донбасу літаками та автобусами 
                      Хто зараз може виїхати з Донбасу через рятувальні коридори. Інформація Лутковської 

Уже наступного дня в посиленому режимі працювала міська координаційна рада щодо підтримки сімей, які прибувають з Донецької та Луганської областей на тимчасове перебування в м. Лозова. Координатором визначено управління праці та соціального захисту населення міської ради, спеціалістами якого станом на 13 червня вже зареєстровано 98 таких сімей зі Слов’янська, Донецька, Краматорська та Красного Лиману. Всього 264 особи, з яких 98 дітей до 16 років.

Як повідомила секретар Лозівської міської ради Тетяна Запорожець, більшість переселенців, які прибувають до Лозової, знаходять притулок у знайомих і рідних. А тих, у кого нема такої можливості, розселяє міська рада, зокрема, у будинки по вулиці Інженерній. Саме з цих чотирьох будівель на краю міста відселили мешканців у 2008 році після вибухів на військовому арсеналі, розташованому за півкілометра. За словами Тетяни Запорожець, чотири будинки на 50 квартир з того часу були під охороною й тому більш-менш придатні для житла. 30 квартир у них міська влада готова надати переселенцям. Сьогодні під цим дахом уже живуть сім родин, усього 30 осіб. Самостійно винаймають житло 12 сімей.

Профільні фахівці надають людям безкоштовну медичну допомогу, якою вже скористалися 23 переселенці. 5 червня громадянка зі Слов’янська в лозівському пологовому будинку народила сина. Сім’ї новонародженого малюка передали необхідні речі, включаючи візок, памперси, дитячий одяг, посуд тощо. Переймаються тут і влаштуванням дітей у дитячі навчальні заклади й табори відпочинку. Наразі двох дітей влаштовано в дитсадки, трьох – у пришкільні літні табори. Щодо працевлаштування, то гості з Донбасу потроху знаходять собі роботу – або через центр зайнятості, або самостійно. Так, двоє чоловіків наразі працюють на Лозівському молочному заводі та у КП «ЕкоСан».

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 70-71 від 14.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта