Переселенцям будують комфортне житло

04.08.2016 08:40 Суспільство
У Харківській області стартував масштабний проект, який, за задумом його авторів, має розв’язати житлові та соціальні проблеми понад 15 000 переселенців.

Полегшити проблеми адаптації внутрішньо переміщених осіб покликаний проект Українського фонду соціальних інвестицій (УФСІ) «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури, УФСІ V».

– У кількох районах області відкриють соціальні гуртожитки для переселенців із сходу України та Криму, відремонтують школи, а також облаштують нові групи у капітально відремонтованих дитячих садках, – пояснив виконавчий директор УФСІ Віктор Мірошниченко.

Всього проект передбачає відкриття у нашій області 445 місць для проживання. Фінансує роботи уряд Німеччини за допомогою банку KfW, а реалізує їх Український фонд соціальних інвестицій.

– Соціальний гуртожиток для наших потреб у Богодухові планується відкрити в березні 2017 року. До цього часу тут, на вулиці Моргунова, 23Б, капітально відремонтують і переобладнають стару будівлю, поміняють стелю, замінять вікна, повністю оновлять внутрішнє водопостачання, каналізацію, електропостачання та установлять сучасні системи опалення, – розповідає член Агенції із впровадження, переселенка із тимчасово окупованих територій Тетяна Гатицька.

Тетяна Миколаївна чудово знає, наскільки важливою є робота, до якої вона підключилася разом зі своїми колишніми земляками та громадою міста Богодухова.

– До початку воєнних дій я жила в Антрацитівському районі Луганської області. Коли у 2014 році розпочалася активна фаза АТО, нам довелося покинути рідний дім. Жили переважно у родичів, адресну допомогу отримували не всі і не завжди, – згадує вона ті дні і власні митарства. – Тож найбільшою проблемою залишалася відсутність житла.
Коли ж, за її словами, з’явилася можливість долучитися до проекту УФСІ, погодилася, не роздумуючи. Адже розуміла, що таким чином сама розв’язує власну проблему, а також допомагає іншим переселенцям.

– У цій двоповерховій будівлі зможуть розміститися 36 осіб. Повірте, для них це буде величезне свято – нарешті отримати комфортне житло, нехай навіть зі статусом соціального, – зазначає Гатицька. І додає: – Звичайно, найбільше всі ми очікуємо звільнення тимчасово окупованих районів Донбасу і Луганщини, як тільки це станеться, ми одразу ж повернемося додому. Але зараз ми – жителі Харківщини і вважаємо себе частиною місцевої громади.

Для дітей внутрішньо переміщених осіб та жителів Богодухова планується капітально відремонтувати гімназію № 1 на вулиці Каразіна, 14. Кількість отримувачів користі від впровадження проекту – понад півтори тисячі осіб. Окрім цього міста, проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» передбачає роботи у Лозовій, Золочеві, Краснограді, Ізюмі, Дергачах та у Вовчанському районі. Зараз тут завершуються тендерні процедури та підготовка проектно-кошторисної документації. Як тільки із документальним оформленням буде завершено, роботи стартують – і будуть завершені вже до кінця другого кварталу наступного року.

– Важливою складовою успіху я вважаю саму процедуру роботи з УФСІ, – продовжує Тетяна Гатицька. – Коли кошти за виконання будівельних робіт йдуть не чиновникам, а безпосередньо виконавцям, а ми, тобто ініціативна група, яка увійшла в Агенцію із впровадження проекту, маємо змогу контролювати якість робіт. Таким чином ми уникаємо можливих зловживань.

– І справді, процедура як проведення тендерів, так і назагал освоєння коштів відбувається за строгими правилами донорів проекту – враховуючи антикорупційні нюанси європейського законодавства, – пояснює Віктор Мірошниченко. – Такий підхід є актуальним у більшості проектів, а особливо тих, що стосуються однієї з найбільш соціально незахищених верств населення.

Олександр Гречаний, кореспондент

Автор: Администратор сайта