Заміну не пробачать. Як у Харківському зоопарку виживають тварини (ФОТО)

07.03.2014 12:16 Суспільство
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
Загроза смерті нависла над тваринами, що мешкають у Харківському зоопарку, через фінансові затримки від Державного казначейства України.

Зоопарк вижив, бо постачальники давали у борг. Сьогодні Державне казначейство України перерахувало Харківському зоопарку 63 тис. грн. Тож до початку нового тижня придбати харчі для тварин є за що. Аби прокормити зоопарк, на сім днів потрібно 140 тис. грн.

- Сьогодні в зоопарку поки що все добре, однак, якщо про це не казати, наступного тижня ситуація повториться, - говорить директор Харківського зоопарку Олексій Григор’єв.

Керівництво зоопарку звернулося до в. о. Президента України, Прем'єр-міністра, міністра фінансів, аби ті сприяли вирішенню проблемної ситуації, яка склалася. За словами директора зоопарку, заклад справно сплачував усі платежі, мерія також виділяє гроші. Однак тепер справа за казначейством, яке блокує надходження коштів. Із Києва так і не відповіли, у чому справа.

- Під загрозою у першу чергу ті тварини, які різко реагують на переміну харчування. Це мавпи, вагітні тварини, - із сльозами на очах розповідає Олексій Григор’єв.



Харчування для кожного виду тварин — індивідуальне. Для лемурів, наприклад, обов'язковим в раціоні має бути свіжий виноград. У зоопарку спробували зекономити: замість мандарин дати мавпам, летючим собакам апельсини, але ті розкусили підміну і відмовляються їсти. Не хочуть обідати підміною у м'ясі і тигри. Усього ж в зоопарку 108 найменувань їжі.

Олексій Григор’єв запевнив, що поки що жодна тварина в зоопарку не померла. Однак, з понеділка це цілком могло статися.


Окрім загрози смерті мешканців зоопарку, тривоги додають заборгованість заробітної плати, а ще — тримільйонний борг, який має заклад перед постачальниками. Останні, у свою чергу, два місяці зголосилися не припиняти співпрацю. Окрім цього через не сплачені платежі за світло "Обленерго" обіцяє в понеділок вимкнути світло.

Аби врятувати своїх підопічних співробітники зоопарку збирали власні кошти, аби прокормити деяких тварин. Про біду в закладі дізналася громадськість. Уже вчора у соціальних мережах зорганізувалися сотні небайдужих і навіть з-за кордону. І вже сьогодні до каси зоопарку — черга.

Люди купують додаткові білети, хтось несе провізію: сухі крупи, овочі, фрукти... На офіційному сайті зоопарку також можна дізнатися, як перевести гроші на благодійний рахунок.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта