Рай для популярної галузі хочуть створити у Харкові

26.05.2016 12:08 Суспільство
Фото: promin.cv.ua Фото: promin.cv.ua
У регіоні взялися за створення української "Силіконової долини". ІТ-бізнес, інвестиційні та юридичні компанії виступили ініціаторами змін до законодавства.

Бізнес втомився від «силових» атак та шукає шляхи покращення інвестиційного клімату в Україні. Уже понад рік економіка України перебуває «на ребрі», як підкинута монета, що не впала ані на орла, ані на решку. Традиційні галузі майже не працюють, а створення нових гальмує законодавство, яке орієнтовано на індустріальну країну. Проте сьогодні в усьому світі індустріалізація іде в минуле, замість неї будуються постіндустріальні економіки. 

ІТ-фахівці можуть стати локомотивом змін в українській економіці. Сьогодні Україна - найбільша IT-країна в Європі. Щоправда, вітчизняна інформаційна галузь на 90 % складається з аутсорсингу. На створення закінченого продукту потрібні чималі гроші, а інвестори через великі ризики не поспішають заходити в нашу країну. 

- Залучити гроші в Україну найлегше через інформаційні технології, - переконаний керівник харківської ІТ-компанії Олександр Савкін. - Вітчизняна ІТ-галузь має добру репутацію у світі. Чому саме в Україну йдуть великі компанії і замовляють розробку якихось продуктів, в Індії це було б на порядок дешевше? Але Індія - це спосіб заощадити, а Україна - отримати кваліфіковані кадри. Проте це все одно аутсорсинг, а от щоб перейти на виробництво товару, треба створювати певні умови.

ХАРКІВСЬКИМ ІТ-СТАРТАПАМ ДАДУТЬ П’ЯТЬ МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ

Створення в Харкові ІТ-технопарку, на думку експертів, розв’яже багато проблем — захистить компанії від корупції, податкових атак, надасть певні податкові пільги та дозволить залучити в Україну іноземні інвестиції. Тож ІТ-технопарк може стати прообразом нового економічного суспільства в Україні. 

Проте нову модель економіки потрібно будувати за новими законодавчими принципами, бо діюче українське правове поле - більшою мірою модифікація радянських законів, які сьогодні перетворилися на неповоротку, фактично недієздатну структуру. Ще одна велика біда України — відсутність чіткої інвестиційної стратегії розвитку.

- Наше завдання - реформувати законодавство щодо технопарків і щодо ІТ-зон таким чином, щоб там було місце не тільки індустріалістам, але й новій економіці. Нова економіка — це мобільні додатки, усілякі цифрові сервіси, - наголосив під час конференції «Free IT zone в Україні» старший керуючий директор міжнародної інвестиційної компанії Сергій Носенко. - В Україні вже з'явилася традиція - багато змін ідуть знизу. Чому б професіоналам ІТ-галузі, юристам, фінансистам не об'єднається і не почати знизу ІТ-революцію, яка допоможе уникнути революції соціальної. ІТ-світ - це простір без кордонів.

ЯК УБЕРЕГТИ СВОЇ ДАНІ ВІД ШПИГУНІВ В ІНТЕРНЕТІ. КОРИСНІ ПОРАДИ

Результатом ІТ-зустрічі в Харкові стало створення робочої групи, яка й займеться розробкою законопроекту про ІТ-технопарк в Україні. Якщо плани харківських активістів втіляться в життя, то вже через кілька років у Першій столиці може з’явитися свій аналог Силіконової долини, куди стікатимуться іноземні інвестиції для розвитку українських стартапів. 

Мирослава Кольцова

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта