Сімейний бюджет у режимі економії. На чому заощадити

22.05.2014 11:45 Суспільство
http://shttuchka.ru/ http://shttuchka.ru/
Уже місяць як Україна перейшла в режим жорсткої економії. Принцип затягування поясів позначився на кожній родині.

Доходи різко скоротилися, а от витрати зросли. Кореспондент «СК» розбирався, як розпланувати свій бюджет, щоб зарплати вистачило на перше необхідне і ще залишилося на чорний день.

27 квітня Верховна Рада затвердила антикризовий пакет документів, запропонований Урядом. Заморожування зарплат і пенсій на нинішньому рівні, урізання допомоги при народженні дитини, скорочення держслужбовців і силовиків, а найболючіше – підвищення комунальної плати. Дала про себе знати й економічна криза. Девальвація гривні та торгова війна з Росією призвели до того, що ціни на продукти харчування зросли в середньому на 10 %, а підприємства з метою економії почали скорочувати штат, деякі вимушені затримувати зарплати. Не забарилися з подорожчанням і прив’язані до курсу долара ліки. Ціни на бензин та дизпаливо зросли у 1,5 раза, що миттєво відбилося й на вартості проїзду. У такій ситуації українцям залишається лише чекати кращих часів і заощаджувати. Для того ж, щоб прожити на невелику зарплату, треба ретельно планувати свій бюджет. Ми запитали у людей, як і на чому вони економлять.

Один із способів заощадити – підрахувати, які обов’язкові витрати чекають на вас цього місяця: оплата комунальних послуг, дитсадок, школа, проїзд, оплата спортзалу, подарунки близьким на свята (якщо вони випадають), бензин, техогляд машини, необхідність купити одяг, побутову техніку, відпочинок тощо. Отримавши зарплату, ви одразу ж відкладаєте цю суму, а решту коштів порівну ділите на чотири тижні й витрачаєте на життя.

– Я випробував цей спосіб на собі, – розповідає харків’янин Сергій Криворучко. – Таке планування бюджету дозволяє контролювати, скільки грошей ти витрачаєте. Проте, і така нехитра економія не завжди спрацьовує, і тоді доводиться зазирати до занички. Виходить, що ти береш позику сам у себе. Головне у такому разі – наступного місяця із зарплати докласти позичену суму.

Кіра Малєжик, матеріал з газети "Слобідський край" №59 від 17.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта