Скільки коштує навчання у харківських вишах

11.07.2018 17:49 Суспільство
Фото: pedpresa.ua Фото: pedpresa.ua
Загалом, порівняно з минулим роком вартість навчання збільшилася на 10-15 %.

Згідно з інформацією, яка розміщена на офіційних сайтах провідних вишів Харківщини, які потрапили до десятки кращих за рейтингом інформаційного освітнього ресурсу «Освіта.ua», в 2018 році ціна навчання на бакалавраті стартує від 8000 гривень за рік.

Так, приміром, у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна ціни на навчання, порівняно з минулим роком, не змінилися. У цьому виші найдешевші спеціальності стартують від 10 500 гривень на рік.

Це «біотехнології та біоінженерія», «економіка та економічна політика», «економічна кібернетика» та «маркетинг». Найдорожчі спеціальності на факультеті філології та психології, де навчання обійдеться в 21 500 гривень.

23 500 гривень на рік — максимальна плата за бакалавра-фармацевта Національного фармацевтичного університету. До найдорожчих освітніх програм тут відносяться «фармація», «клінічна фармація», «технології парфумерно-косметичних засобів».

Найдешевшими у цьому виші є програми «педагогіка вищої школи», «економіка підприємства» та «менеджмент», ціна на які сягає від 8400 гривень за рік до 9800 гривень на рік.

Навчання у Харківському національному медичному університеті стартує від 7 750 гривень за спеціальність «медсестринство» та сягає 33 600 гривень за «стоматологію».

Чотири роки навчання на бакалавра в Харківському політехнічному інституті для більшості спеціальностей, які пропонує виш, обійдуться 11 260 гривень на рік. Найдорожчою у цьому вузі є підготовка філологів «германські мови та літератури», яка коштує 12 380 гривень на рік.

У Національному аерокосмічному університеті імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» вартість навчання стартує від 9000 гривень за рік за напрямками «авіаційна та ракетно-космічна техніка», «авіаційний транспорт», «галузеве машинобудування» та інші.

Максимальна плата у виші складає 11 930 гривень за рік на підготовку фахівців за напрямком «комп'ютерна інженерія», «кібербезпека», «інженерія програмного забезпечення» та інші.

Приблизно таку ж цінову політику має і Харківський національний університет радіоелектроніки, де серед найбільш «бюджетних» спеціальностей «прикладна математика», «автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «електронні пристрої та системи» — тут навчання коштує від 10 900 гривень на рік.

Максимальна ціна у виші — 11 900 гривень — за рік навчання за спеціальностями «програмна інженерія», «інформатика», «комп'ютерна інженерія».

У Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця вартість навчання за найбюджетнішими спеціальностями починається від 10 500 гривень на рік. Це «менеджмент», «облік і оподаткування», «маркетинг», «видавництво та поліграфія» та інші.

Найдорожче у цьому навчальному закладі навчатися на спеціальностях, які передбачають міжнародне спрямування, — «міжнародні економічні відносини» та «міжнародний менеджмент». Тут за рік контракт обійдеться у 16 700 гривень.

Найдешевші варіанти у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого стартують від 10 700 гривень. Це навчання на таких спеціальностях, як «менеджмент», «фінанси, банківська справа та страхування» та «економіка». Найдорожчою є юридична галузь, за якою здобути бакалавра у цьому вузі пропонують за 26 200 гривень на рік.

У Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди цього року розмір плати за навчання для здобуття ступеня «бакалавр» на всіх факультетах, окрім економічного, становить 12 260 гривень на рік. На економічному — 9000 гривень.

У Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба рік навчання за ступенем «бакалавр» варіюється від  8500 до 12 000 гривень.

Читайте також: Кількість хворих на кір в області стрімко зростає

Олександр Ушаков