Скільки тарілок борщу може дозволити собі харків'янин на місяць

Скільки тарілок борщу може дозволити собі харків'янин на місяць

Фото: kushaemvmeste.com.ua

В усьому світі заможність громадян визначається індексом "біг-мака". "СК" порахував заможність харків'янина у переведенні на традиційну українську страву - борщ.

Для приготування 2,5-літрової каструлі класичного борщу потрібно купити 0,5 кг м'яса, 0,5 кг картоплі, 400 г капусти, 200 г моркви, 300 г буряку, 100 г цибулі, 200 г квасолі, а також 70 г томатної пасти, пучок зелені, спеції, кілька зубків часнику і 20-30 г олії. Тепер порахуємо, у яку суму обійдеться такий продуктовий набір. Ціни беремо ті, які офіційно оприлюднює Державна служба статистики.

Наприкінці жовтня кілограм яловичини на Харківщині відпускали в середньому за 82,94 грн. Півкілограма, які потрібні для борщу, коштують відповідно 41,47 грн. Вартість кілограма картоплі - 5,24 грн, капусти - 9,64 грн, моркви - 11 грн, буряку - 6,68 грн, цибулі - 11,48 грн, літр олії - 27,37 грн. Всього виходить 12,6 грн. Вартість решти продуктів Держстат не прописує, тому припустимо, що часник, квасоля і зелень взяті з власного городу, а томатну пасту господині заздалегідь заготовляють власноруч у сезон томатів. Якщо до борщу ще додати сметани (припустимо, на 2,5 л каструлю 200 г), то це ще додатково 4,94 грн (по 24,7 грн/кг, до речі, найменша ціна по Україні).

Таким чином каструля борщу в Харківській області обійдеться у 59 грн. Враховуючи, що тарілка першої страви складає приблизно 300 г, одна порція борщу коштує 7,08 грн.

Середня зарплата в регіоні, за інформацією того ж Держстату, у вересні становила 4008 грн. Таким чином, людина може дозволити собі щомісяця 566 тарілок борщу.

Ірина Гудзь

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ