Строковиків та в'язнів позбавили права голосу на місцевих виборах

14.08.2015 13:02 Суспільство
Фото: topwar.ru Фото: topwar.ru
У новому законі "Про місцеві вибори" є нововведення стосовно того, хто може брати участь у виборах.

Проголосувати не зможуть військовослужбовці строкової служби, люди, які живуть за кордоном, громадяни, які знаходяться у місцях позбавлення волі, а також недієздатні. І якщо з останньою категорією все зрозуміло, то перші три позбавляються права голосу тому, що на даний момент вони не проживають у своїй територіальній громаді, а отже не можуть виражати її інтереси.

Що стосується військових, які перебувають у відрядженні, то проголосувати вони зможуть лише за місцем проживання. Спеціальні виборчі дільниці для них цього разу не передбачені, як і для більшості інших громадян. За новим законом, спеціальні дільниці працюватимуть лише у медичних закладах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатам обласних, районних та міських рад на виборах доведеться перемагати двічі

Дискусійний момент - участь у виборах переселенців. Як пояснив голова постійної комісії Харківської облради з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту, етики та депутатської діяльності, Перший Віце-президент - виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Микола Тітов, ці люди зможуть голосувати лише в тому випадку, якщо їх буде включено до списків державного реєстру виборців. Якщо ви з якихось причин не потрапили до реєстру, це рішення можна оскаржити у суді.

Попри це зволікати із позовом не варто. За законом, заяву про внесення змін до списків виборців треба подати мінімум за п'ять днів до голосування. Останні ж правки будуть вноситися за два дні до виборів. Тобто 25 жовтня вже нічого змінити не вдасться.

Щоб громадяни знали, чи потрапили вони до списків виборців, їм мають надіслати запрошення мінімум за десять днів до голосування. Також списки виборців будуть висіти на дільницях.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта