Нове FM-радіо з'явиться в селах та містечках області

25.11.2016 12:20 Суспільство
Фото:slovo.odessa.ua, Тетяна Василець Фото:slovo.odessa.ua, Тетяна Василець
Своєрідна оборона в інформаційній війні із північним сусідом та додаткове інформування місцевої громади — головні завдання у створенні малопотужного FM-мовлення у прикордонних регіонах.

У Нацраді України з питань телебачення та радіомовлення розповідають, що прийом російських станцій в глиб Харківщини може сягати 50-60 км! 

- Інформаційна та й просто війна продовжуються, і інформація з Бєлгорода, Валуйків, Шебекіного просочується в наші райони, - говорить представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Харківській області Євген Маслов.

За його словами, маємо ще низку проблем. По-перше, проводове мовлення приречене на вимирання. І час його зникнення у районах залежить від Укртелекому – монополіста, який опікується проводовим радіо. Тож, кажуть, перспективи нерайдужні, а радіомовлення – це ще спосіб для оперативного оповіщення населення у разі надзвичайних ситуації тощо.

По-друге, сьогодні радіомовлення, а особливо на FM-частотах, доступне не всюди по області. У районах є так звані «білі» плями, де прийом україномовних каналів або відсутній, або незначний. До речі, це стосується також як аналогового, так і цифрового мовлення. Крім усього цього, конвенція про прикордонне мовлення з Російською Федерацією зараз не діє.

- Маємо комерційне FМ-мовлення, суспільне, а місцеве мовлення слабо розвинене. Ситуація з інформуванням населення місцевими громадами – проблематична, - констатує Євген Маслов. - Навіть тих інформаційних каналів, які має область, дуже небагато. Для того, щоб змінити ситуацію на краще, існує закон про особливості мовлення у місцевому діапазоні.

УКРАЇНСЬКИХ ПІСЕНЬ ПОБІЛЬШАЄ В РАДІОЕФІРІ

Містечка, селища, районні центри Харківщини мають можливість створити своє мовлення. Процедура, запевняють розробники ідеї, проста. Де немає жодного мовника, місцева рада своїм рішенням створює телерадіоорганізацію (ТРО) у формі комунального підприємства і отримує ліцензію. Оскільки FM-радіо створює громада, то ліцензування відбувається без конкурсу, як передбачено процедурою на загальних засадах. Далі ТРО подає до Національної ради з питань ТБ і радіомовлення документи на прорахунок частот МПФМ у населених пунктах відповідного району.


Вільні частоти, за словами Євгена Маслова, у районах є.

Слід також створити саму редакцію, де працюватиме одна-дві людини. Хоча радіо буде мовити цілодобово, однак проектом передбачено застосовувати від 15 хвилин до 4 годин власного продукту. Решта – суспільне мовлення. Користування його контентом буде безкоштовним. Малопотужне FM-мовлення здійснюється з використанням передавачів потужністю приблизно 10 Вт із невеликою висотою передавальної антени – 5-10 метрів.

- Спеціальних веж для такого передавача будувати не потрібно. Можна і на будинку повісити.
Коштуватиме це, за неостаточними підрахунками Нацагентства, – приблизно 20-25 тис. грн. Будь-який місцевий бюджет це потягне. Натомість громада ефективно використовуватиме власний інформаційний продукт, який буде цікавий жителям громад і складе конкуренцію російськомовним радіочастотам, - упевнений Євген Маслов.

Фахівці запевняють, аби у селі заговорило нове радіо, потрібно буде декілька місяців.
Проектом уже зацікавилися громади області. Втілювати ідею почнуть в Ізюмі, де комунальне радіо давно хочуть перевести на FM-діапазон. Та, схоже, першим локальне FM-радіо з'явитсья у Красноградському та Балаклійському районах, де вже підготували пакети документів для прорахунку ФМ-частот та запровадження МПФМ-мовлення.

По темі:  ІНФОРМАЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА НАЦІЇ. ЧИМ ЗАГРОЖУЮТЬ НЕПОЛАДКИ З ДРОТОВИМ РАДІО


Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта