Унікальний центр допомоги жінкам відкрили в Харкові

02.12.2016 13:05 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Перший в Україні Центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства, відкрили в місті Харкові.

Центр відкритий за підтримки міжнародних і громадських організацій, зокрема ООН, Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ), Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров'я». Харківська міська рада надала приміщення і надалі буде надавати жінкам всю необхідну підтримку.

2 грудня заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан розповіла, що це закрита установа, і її адресу можуть дізнатися лише постраждалі жінки.

Центр розрахований на цілодобове перебування десяти чоловік - в ньому є кімнати для сну і відпочинку, де встановлені ліжка, шафи, є кухня, душова. Уже зараз в центрі тимчасово живуть п'ять жінок, двоє з них з дітьми. Тому планується облаштувати окрему дитячу кімнату і звернутися по допомогу фахівців, які могли б займатися з дітьми, поки мами відлучатимуться у справах.

Головне завдання центру - допомогти жінкам, надати їм юридичну і психологічну підтримку, а також налагодити відносини в їхніх сім'ях.

Адресу центру знають в усіх соціальних службах міста і громадських організаціях, які займаються проблемою насильства в сім'ї. Зокрема, по допомогу можна звернутися в Міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді «Довіра», районні управління праці та соціального захисту, територіальні центри, в Асоціацію багатодітних сімей «АММА» та інші установи. Також можна зателефонувати на гарячі телефонні лінії: 0-800-500-335 або 386 (з мобільного безкоштовно). В екстреному випадку жінок з дому можуть забрати мобільні бригади, в яких є медпрацівники. Для перебування в центрі потрібно буде укласти договір на певний термін, який у разі необхідності можна подовжити.

Довідка:

Щорічно в Україні реєструють 100 тис. випадків сімейного насильства.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта