Зміни щодо оформлення субсидій - доповнено перелік доходів

07.10.2016 09:30 Суспільство
Фото:112.ua Фото:112.ua
При призначенні субсидій доповнено перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу, який береться до уваги.

Про це розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

- Не враховується вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, які виплачуються в порядку компенсації шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, пов’язані з виконанням ним трудових обов’язків, - зазначив Юрій Шпарага. - Введено норму щодо призначення субсидій – сукупний дохід обчислюється, виходячи з доходів, особам, яким виповнилося 14 років на 1 січня 2016 року. Раніше ця норма була і обліковувалася цифрою 18 років. Тобто, якщо будь-який громадянин України, якому виповнилося 14 років, має дохід – стипендія чи будь-який інший, який враховується Державною фіскальною службою, то його дохід буде врахований до сукупного доходу.

Він також повідомив, що для осіб, які досягли 18-річного віку, у яких середньомісячний сукупний дохід менший за прожитковий мінімум або у яких відсутні доходи (мова йде про тих людей, які навчаються за денною формою навчання і не отримують стипендій), сукупний дохід буде обраховуватися в розмірі 1378 грн (мінімальний прожитковий мінімум станом на 31 грудня 2015 року). Якщо особа, яка досягла 18-річного віку, отримує соціальну допомогу у вигляді пенсії, допомогу при усиновленні дитини і ін., тоді дохід ураховується за фактично отриманим. Якщо особа, яка досягла 18-річного віку, не отримує доходів, сукупний дохід обраховується в розмірі двох прожиткових мінімумів.

- Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування і які працюють відповідно до 1, 2 і 3 групи, були встановлені такі норми: для 1-ї групи – один прожитковий мінімум, для 2-ї – два, для 3-ї – три. Цю норму змінено. Тепер для цих громадян сукупний дохід обраховується не за минулий рік, а за місяць, який передує місяцю, в якому ви звертаєтесь за субсидією, і дохід враховується для 1-ї групи – 2 прожиткові мінімуми, для 2-ї – 3, для 3-ї – 4, - повідомив Юрій Шпарага.

А якщо родина особи, яка перебуває на строковій військовій службі, звертається за отриманням субсидій, до сукупного доходу враховується 50 % прожиткового мінімуму – тобто, 689 грн.

Медики прогнозують в області новий грип, від якого немає ефективних ліків 

Ще одне нововведення стосується непрацюючих пенсіонерів. Якщо раніше громадяни, які вийшли на пенсію (а в минулому році вони працювали), захотіли отримати субсидію та звернулися до управлінь соціального захисту, їхній дохід враховувався відповідно до того доходу, який вони отримували минулого року. Цього року за умови, якщо пенсіонер не працює і, крім пенсії, не отримує інших доходів, йому враховується тільки пенсія, яку він отримав за минулий місяць.

Особливо це питання стосується громадян, які проживають у сільській місцевості, – там є таке поняття, як вартість оренди земельного паю.

- Якщо пенсіонер отримує пенсію і при цьому ще отримує дохід від здачі в оренду земельного паю, він не має права використовувати як сукупний дохід тільки розмір пенсії. Ця норма стосувалась тільки тих пенсіонерів, які працюють. Для непрацюючих пенсіонерів цього року сукупний дохід при отриманні субсидії враховується за минулий місяць, - зазначив Юрій Шпарага.

Окрім того, він нагадав, що сьогодні можна звертатися до управлінь соціального захисту населення через електронну пошту.  Також він нагадав, що збільшена величина відшкодування вартості твердого палива. Якщо раніше вона складала 1532,89 грн, то сьогодні - 2000 грн. Відбулися зміни щодо ціни на скраплений газ – вартість одного балона складає 200 грн (раніше - 196,66 грн).

Оригінальний "солодкий" бізнес створив переселенець у Харкові 

Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта