Чиновники запропонували “відбирати меддипломи” у непрофесійних лікарів

10.01.2014 11:25 Влада
http://foto.delfi.ua/ http://foto.delfi.ua/
Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді ввести ліцензування лікарської діяльності в Україні.

Текст відповідного проекту закону " Про установах здоровоохраненія та медичного обслуговування " під № 3850 оприлюднено на сайті парламенту, повідомляє РБК-Україна.

"Необхідність ліцензування професійної діяльності лікарів обумовлена світовим досвідом і реальними потребами , що склалися в системі охорони здоров'я, зокрема , необхідністю встановлення чітких підстав придбання , припинення або обмеження права здійснювати медичну діяльність на території України особам з медичною освітою , що в свою чергу підвищить відповідальність , професійний рівень медичних працівників та захист безпеки пацієнтів", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Прийняття цього проекту закону , на думку авторів , повинне впровадити нові підходи до планування мережі закладів здоровоохраненія і нових механізмів фінансування закладів охорони здоров'я , збільшення самостійності керівників закладів охорони здоров'я державної та комунальної форми власності щодо управління фінансовими ресурсами , підвищення конкуренції у системі охорони здоров'я.

Зокрема , в законопроекті наведено класифікацію закладів охорони здоров'я в залежності від форми власності , організаційно - правової форми та виду медичної допомоги, що надається установою , а також визначені основні підходи до планування мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

Окремою статтею визначено фінансове забезпечення закладів охорони здоров'я , яким передбачається перехід від утримання державних та комунальних закладів охорони здоров'я до оплати наданих ними послуг за договорами про медичне обслуговування населення.

" Втілення ринкових механізмів в державну систему охорони здоров'я робить її більш ефективною і економічною і , як наслідок , сприятиме зміцненню державної системи охорони здоров'я та збереженню уособлених в ній соціальних цінностей " , - йдеться в пояснювальній записці.

Водночас законопроектом передбачено створення при закладах охорони здоров'я наглядових рад за участю громадськості.

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта