Генпрокурор Пшонка про закон про амністію: слід виконати умов з обох сторін

08.02.2014 12:48 Влада
http://korrespondent.net/ http://korrespondent.net/
За словами Генерального прокурора України Віктора Пшонки, 15 денний термін виконання умов, виписаний в Законі, є реальним.

Про це він заявив в ході спілкування з журналістами.

За словами Генерального прокурора, другий Закон про звільнення від кримінальної відповідальності, який діє з 2 лютого, в першу чергу, стосується осіб, які порушили громадський порядок під час січневих протистоянь, були активними учасниками масових заворушень, блокували будівлі, дороги тощо.

«Під дію цього Закону підпадають 259 осіб. Це особи, яким було оголошено про підозру за скоєння злочинів. З них були заарештовані близько 150 осіб (залишаються під вартою близько 70 осіб, - ред.), до інших учасників протистоянь були застосовані домашній арешт, в значній більшості, а також особисте зобов’язання», - уточнив Віктор Пшонка.

За його словами, Закон не передбачає можливості часткового виконання умов, наприклад, лише в окремих регіонах. 

«Виконання умов Закону тільки у повному обсязі по всій Україні дозволить його подальшу реалізацію. На сьогодні, в 6 регіонах, в порушення Закону, залишаються заблоковані і зайняті адміністративні будівлі, і, ви знаєте, які будівлі зайняті в місті Києві. Тому кримінальні провадження закриватимуться лише тоді, коли всі без виключення виписані у Законі умови будуть виконані» - уточнив Генеральний прокурор. 

«Якщо до 17 лютого не будуть виконані умови, які виписані в Законі, то правоохоронні відомства, слідчі, прокурори, судді будуть діяти в рамках своїх повноважень так, як це передбачено Кримінальним кодексом України та Кримінальним процесуальним кодексом України. Я хотів би єдине підкреслити, що ті кримінальні провадження, про які ми говоримо, - це тяжкі злочини, які передбачають значні терміни в частині відбування покарання», - зазначив Віктор Пшонка.

Генрпокурор наголосив, що моніторинг виконання умов Закону про звільнення від кримінальної відповідальності проводить робоча група, створена у Генеральній прокуратурі України. Такі ж групи діють і в областях. Механізм контролю реалізовується через запити до відповідних органів.

«В Генеральній прокуратурі створено робочу групу, її очолює один із моїх заступників. В робочу групу увійшли представники всіх департаментів Генеральної прокуратури. Ми запитаємо і будуть відповідні запити до Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державних обласних адміністрацій, департаментів інших міністерств Кабінету міністрів України тощо. Тобто чітко буде зібрана достовірна інформація об’єктивного характеру про виконання тих умов, які виписані у Законі. Тут труднощів немає», - сказав Генеральний прокурор. 

Джерело: сайт ГПУ
Автор: Администратор сайта