Приватні землі можуть стати заповідними на Харківщині

18.12.2013 07:30 Влада
http://izvestia.kharkov.ua http://izvestia.kharkov.ua
Об’єкти природно-заповідного фонду, які є на території Харківської області, будуть розширені.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков під час свого візиту до Харкова 17 грудня. Так, за його словами, в регіоні всього 2,5 % землі належить до природно-заповідного фонду. А згідно з «Програмою «Розвитку природно-заповідного фонду України» до 2015 року має бути 10 5, а до 2020 — 20 %.

За словами першого заступника голови ХОДА Валентина Дулуба, сьогодні 74 тис. га території області належать до природно-заповідного фонду, проте планується її збільшення до 111, 1 тис га.

Так, зараз проводиться робота з розширення національного парку «Дворічанський», а також по інших об'єктах природно-заповідного фонду.

Міністр зауважив, що такий малий відсоток природно-заповідних земель ще і через жорстке законодавство. Адже на деяких землях природно-заповідного фонду не дозволено вести будь-які роботи.

- Зараз створена робоча група при Адміністрації Президента України, де ми розробляємо ту нормативну базу, яка допоможе нам лібералізувати це законодавство. У роботі використовується досвід таких європейських країн, як Німеччина, де земель природно-заповідного фонду близько 30%, - розповів Міністр.

Так, за його словами, у Німеччині якщо на будь-якій території проживає рідкісний вид флори чи фауни, їй присвоюється статус заповідного фонду. Власник землі при цьому повинен враховувати особливості життєдіяльності цього виду при проведенні будь-яких робіт на території.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта