Реєстрація шлюбу: як правильно подати документи

26.11.2012 12:41 Влада
http://www.svadbamir.com.ua http://www.svadbamir.com.ua
Законодавство не знає такого поняття, як «цивільний шлюб». Не робить шлюб офіційним і обряд вінчання.

Тільки союз, зареєстрований органом державної реєстрації актів цивільного стану, вважається законним. Про те, що ще треба знати молодятам, розповіли у Жовтневому РАЦСі Харкова.

Не так давно до Сімейного кодексу України було внесено зміни, відповідно до яких шлюбний вік як для жінок, так і для чоловіків становить вісімнадцять років. Однак можна одружуватися і раніше, тільки якщо відповідне рішення винесе суд.
Що ж до вибору місця реєстрації шлюбу, то тут немає жодних обмежень.

– Відповідно до Сімейного кодексу України, заява про реєстрацію шлюбу подається в будь-який орган реєстрації актів цивільного стану за вашим вибором незалежно від місця прописки або фактичного проживання, – пояснює спеціаліст другої категорії Жовтневого відділу ДРАЦС Харкова Ірина Сєргєєва.

За її словами, заяву про шлюб майбутні чоловік і дружина повинні подати особисто. Хоча, за наявності перешкод допускається подача нотаріально завіреної заяви про шлюб через представника, чиї повноваження так само повинні бути нотаріально засвідчені. Подаючи заяву, при собі неодмінно слід мати паспорт або (якщо такий відсутній) паспортний документ. Для іноземців набір документів більший.

– Іноземці та особи без громадянства мають пред’явити паспортний документ з відміткою про законність перебування на території України, а також довідку про сімейний стан, видану компетентним органом країни свого громадянства або країни постійного проживання відповідним чином легалізовану, – каже Ірина Олександрівна.
Зазвичай шлюб реєструється через місяць з моменту подачі заяви. Але й тут бувають винятки. За наявності поважних причин начальник відділу може призначити реєстрацію шлюбу до закінчення місячного строку очікування.

І найголовніше – не забудьте прийти на власне весілля. Адже присутність наречених на момент реєстрації шлюбу є обов’язковою. Якщо з поважних причин хтось із молодих не має змоги з’явитися у РАЦСі, зареєструвати шлюб можна вдома, у лікарні, де наречений або наречена проходить стаціонарне лікування, або в іншому місці.

Юлія ОЛЕКСАНДРОВА, матеріал з газети "Слобідський край" №141 від 24.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта