Тисячі заяв про закриття ФОПів отримала реєстраційна служба Харкова з початку року

12.03.2015 15:47 Влада
bestsaldo.com bestsaldo.com
Що найчастіше реєструють харків’яни та наскільки активні зараз малі підприємці.

На ці та інші запитання читачів «СК» під час «прямої лінії» відповів начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції  Олег Дробот.

– Найбільше звернень від населення ми приймаємо щодо реєстрації актів цивільного стану – народження, смерті, укладення або розірвання шлюбу, зміни імені, - розповів Олег Дробот. - Тобто всього, що найближче кожному з нас. На другому місці за частотою звернень, напевно, реєстрація бізнесу, коли реєструють свою господарську діяльність чи її припинення фізичні особи – підприємці, товариства з обмеженою відповідальністю – тобто всі аспекти господарської діяльності. Але додам, що у зв’язку з економічним станом у країні кількість реєстрацій суб’єктів підприємницької діяльності падає, проте за кількісним показником вона на другому місці. Ну і на третьому місці – реєстрація нерухомості. Усе ж таки нерухомість – це актив недешевий, і ті, хто ним володіє, постійно звертаються до теми реєстрації.

– З цього року якось по-новому відбувається процес реєстрації та закриття діяльності фізичної особи – підприємця. Що саме змінилося?

– Ми домоглися значного спрощення цього виду послуг. Наприклад, раніше приватному підприємцю для закриття ФОП необхідно було звернутися спочатку до реєстраційної служби, потім проходити процедури в органах фіскальної служби, Пенсійного фонду, статистики, збирати довідки, після чого пред’явити їх до реєстраційної служби повторно. Це могло тривати не менше двох місяців. Тепер все звелося до одного відвідування. Підприємцю достатньо прийти до нас і сказати: «Я хочу закрити свою підприємницьку діяльність», подати заяву – і забути. Далі служба сама займається всіма операціями з органами фіскальної служби, статистики, Пенсійним фондом, з’ясовує, чи є у нього заборгованість, чи ні. Таке спрощення багатьом полегшить життя.

- Як криза у країні відбилася на активності в малому бізнесі?

– У Харківській області на початку 2015-го спостерігався масовий наплив звернень від фізичних осіб – підприємців щодо закриття діяльності. Це було пов’язано з тим, що з початку року почали ширитися чутки стосовно змін у системі оподаткування. У перші дні нового року ми отримали десятки тисяч звернень про закриття ФОП.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" № 28 від 07.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта