Юлія Світлична та Геннадій Зубко перевірили хід відновлювальних робіт у Балаклії

19.05.2017 11:30 Влада
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Розмінування території Балаклійського району завершено. Про це Юлії Світличній та Геннадію Зубку відзвітувало керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Під час робочої поїздки голови ХОДА та віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства було також підписано акт прийому-передачі очищеної території Балаклійського району.

Останніми розчистили важкодоступні місця - заболочену місцевість – поряд з 65-м арсеналом. Загалом з початку робіт у районі вилучили понад 29 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Після розмінування території населених пунктів головними завданнями для ДСНС стали розчищення сільськогосподарських полів та супровід весняно-польових робіт. Як проходить такий супровід, керівник області та віце-прем’єр-міністр мали змогу перевірити, відвідавши поля, що розташовані за 70 - 150 метрів від території 65-го військового арсеналу.

Місцеві фермери проведену роботу оцінюють як дуже ефективну.

«Для проведення весняно-польових робіт ми одразу звернулись до ДСНС, - розповів генеральний директор балаклійського господарства ТОВ «Донець» Юрій Ткач. - На іншому боці дороги в нас 300 га, нам одразу допомогли їх розмінувати, і ми посіяли вчасно. Тут, біля арсеналу, на два дні різниця в проведенні робіт, але в строки вклалися. Багато було ям від снарядів, але зарівняли, посіяли вчасно».

Ознайомившись з супроводом посівної, Юлія Світлична та Геннадій Зубко відвідали селище Нефтяників, яке суттєво постраждало від вибухів на військовому арсеналі. Тут тривають відновлювальні роботи.

«Останні дані щодо відновлювальних робіт у Балаклійському районі такі. Уже відновили 46 тисяч квадратних метрів пошкоджених покрівель – це 98 % від запланованого; замінили 7,3 тисячі вікон із запланованих 7,5 (тобто 97 %); встановили 280 дверей (біля половини з того, що необхідно зробити), - повідомила голова ХОДА. – Також уже завершено капітальний ремонт п’яти багатоповерхових будинків – там посилили стіни й фундаменти, замінили вікна та двері. Капітально відремонтували п’ять квартир у багатоквартирному будинку, які повністю вигоріли внаслідок пожежі».

Роботи тривають і в приватному секторі.

«Ініційовано питання щодо виділення з обласного бюджету 30 млн грн, щоб профінансувати ту роботу, яка наразі ведеться щодо відновлення приватного сектора, а також для надання матеріальної допомоги мешканцям Балаклії. На сьогодні ми приймаємо та прораховуємо заявки від місцевого населення. З районного та міського бюджетів також планується виділити кошти в розмірі до 10 млн грн. Буде залучено й спонсорські кошти. Таким чином, за нашими розрахунками, ми покриємо потреби місцевого населення. Якщо буде потреба, будемо дивитися на можливості обласного бюджету та виділяти додаткові кошти», - сказала Юлія Світлична.

За рахунок благодійної допомоги в приватному секторі вже відремонтували 4,2 тис. кв. м покрівель (92 % від запланованого), замінили 3,4 тис. кв. м вікон (52 %), провели різні відновлювальні роботи в 170 будинках з 228, які було пошкоджено.

«За короткий проміжок часу нам вдалося зробити велику роботу, і я сподіваюся, що надалі як будівельні, так і відновлювальні роботи також будуть закінчені в поставлені строки», - відзначила Юлія Світлична.

Геннадій Зубко, у свою чергу, нагадав про обсяги коштів, які було виділено з державного бюджету на відновлювальні роботи та розмінування в Балаклії. Це 100 млн та 20 млн грн відповідно.

«Зараз додатково виділено 45 мільйонів, щоб врегулювати житлову потребу мешканців міста Балаклія, які постраждали найбільше», - сказав Геннадій Зубко.

Він відзначив роботу керівництва області та району, яку було проведено як у перші хвилини після НС, так і в останні півтора місяця.

«Питання - не тільки в грошах, питання взагалі - в координації роботи з першої години події, яка відбулася. Саме від першої логістики, евакуації людей, від їх розміщення та втримання соціальної ситуації дуже багато залежало. Зараз уже півтора місяця минуло, і ми бачимо результат», - сказав Геннадій Зубко.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта