З кріпацтвом у селах Харківщини розбереться прокуратура

02.10.2012 14:41 Влада
http://festival.1september.ru http://festival.1september.ru
Назвавши кріпацтвом ситуацію з наданням в оренду земельних паїв, губернатор Михайло Добкін доручив розслідування обласній прокуратурі.

У ході зустрічі голови Харківської облдержадміністрації з населенням Ізюмського, Близнюківського, Валківського та Коломацького районів люди озвучили проблеми з порушенням їх прав, як власників земельних паїв. Губернатор доручив взяти під контроль цю проблему Прокурору Харківської області Геннадію Тюріну.

- Не може підприємство будувати свій бізнес так, щоб люди, які віддали свої останні паї землі, не отримували всього того, що прописано угодою. У такій ситуації мають втрутитися органи державної влади і навести лад, - сказав Прокурор Харківської області Геннадій Тюрін. - До початку грудня прокуратура проведе всі необхідні перевірки і відповідно відреагує.

За словами обласного прокурора, дотримання земельного законодавства є одним з найбільш пріоритетних напрямків роботи прокуратури.

- У відповідності з тими змінами в прокуратурі, які порівняно недавно були прийняті, перевірки проводять у тих випадках, коли за даними фактами вже були проведені перевірки контролюючими органами державної або місцевої влади. Ми націлені на те, щоб дати оцінку їх роботі, і втручаємося, тільки якщо недопрацьовують вони, - сказав Геннадій Тюрін.

За словами Прокурора Харківської області, минулого року за фактом незаконного використання земель, що знаходяться поблизу Харкова, а також рекреаційних зон, було порушено 50 кримінальних справ. Цього року ця кількість дорівнює 40.

- Вони стосувалися представників контролюючих органів. У першу чергу це працівники державного управління земельних ресурсів, екологічної та земельної інспекції, - додав Геннадій Тюрін. - Це люди, які повинні стояти на сторожі земельного законодавства і не дозволяти нечистим на руку людям отримувати землю за заниженою ціною або ту земля, яку взагалі можна видавати та у подальшому використовувати.

За словами Геннадія Тюріна, прокуратура притягала до відповідальності і голів сільських рад, які підробляли документи або незаконно приймали такі рішення.

- Ми зверталися до суду та практично у 60 % випадках вигравали, - додав Прокурор.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта