Закордонний паспорт. Реальні черги та ціни на паспорт у міграційній службі Харкова (ФОТО)

01.07.2013 13:24 Влада
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
Закордонний паспорт коштує ніби й недорого, але потребує терпіння і зусиль для його оформлення.

Якщо вас зупиняють страшні історії про додаткові платежі та кілометрові черги, і через це відстрочуєте відпустку у Єгипті чи канікули в Європі, не бійтеся прямувати до Державної міграційної служби слідом за кореспондентом «СК».

Замість багатогодинних черг – 20 хвилин

Ви уже давно хочете оформити закордонний паспорт, але лякають розповіді сусідів про довжелезні черги біля Державної міграційної служби (ДМС)? Мовляв, аби встигнути здати документи хоча б останнім, треба чатувати із шостої ранку.

Не менше лякають публікації у ЗМІ про те, що спочатку треба вистояти «чергу в черзі» на подачу документів або ж заплатити гроші людям, які зроблять це за вас? А ще ви чули, ніби за один день впоратися не можливо і краще заплатити посереднику зайві 100 грн, аби убити менше часу? Кореспондент «СК», яка теж довго навідріз відмовлялася присвятити кілька днів свого часу оббиванню порогів ДМС, усе ж таки наважилася подати документи, аби хоч на крок наблизитися до мрії побачити сонячну Італію та розповісти нашим читачам про всі підводні камені та складнощі цієї процедури.

Журналіст завітала до одного із секторів централізованого оформлення закордонних паспортів в Харкові (його послугами можуть користуватися всі громадяни України, незалежно від місця реєстрації) о 9.30 ранку. Документи тут почали приймати, згідно з розпорядком, о 10.00. Наш кореспондент у живій черзі стала третьою без усіляких хабарів і знайомств. Уже за 20 хвилин із квитанціями пішла до банку сплачувати за послуги.

Сама процедура подання документів триває близько десяти хвилин. Вам необхідно мати при собі паспорт та дві його копії (1, 2, 11 сторінки та інші, якщо у вас кілька місць реєстрації), ідентифікаційний код і одну його копію, і свідоцтво про народження та одну його копію. Чоловікам – ще й військовий квиток або документ, що його замінює (для чоловіків від 18 до 25 років, які відслужили строкову військову службу), або довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України (для чоловіків віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу).

Заяву заповнює за вас працівник ДМС, а ви потім лише перевіряєте правильність даних. Далі вам дають дві квитанції, за якими необхідно сплатити у банку. За першою квитанцією ви платите держмито – 170 грн. (340 грн – за термінове оформлення).

Другою – за надання адміністративних послуг, що включає сплату за оформлення та видачу документа – 87,15 грн (174,30 – якщо ви робите паспорт достроково протягом 10 днів) і бланк – 120 грн (270 грн – за термінове оформлення). Усього – 377,15 грн (або 784,30 грн).

Якщо вам пропонують сплатити ще за якимись квитанціями, сміливо можете відмовлятися від цього.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №76-77 від 29.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта