Гігантський печворк у центрі Харкова – привіт фанам Євро–2012

18.06.2012 17:52 Суспільство
Українські й російські народні майстри по-своєму вітають уболівальників чемпіонату Європи.

Вони виготовили величезний печворк (клаптевий килим), який вивісили на фасаді Харківського центру культури і мистецтва, що на перехресті вулиць Пушкінської та Іванова, – саме на маршруті урочистої ходи вболівальників на стадіон «Металіст».

«Це колективний проект квілт-оберіг «Харків-2012», присвячений чемпіонату Європи з футболу, – повідомила одна з організаторів проекту, голова Спілки майстрів художнього текстилю України, Марія Кольська. – Майстрині клаптикового шиття з різних куточків України й Росії вітають учасників чемпіонату, дарують їм тепло своїх сердець і найкращі побажання».

Свої побажання удачі залишили таким чином 24 майстри квілту з Москви, Мурманська, Тули, Подольська, а також з Харкова та Комсомольська. У канві килима-печворка можна розгледіти окремі клапті як із символікою Євро–2012, так і з краєвидами Харкова.

«Основна, так би мовити, філософська ідея клаптикового шиття – гармонійне поєднання окремих частин у єдине ціле, – пояснила куратор проекту, директор школи-студії художнього текстилю «Шовковий шлях», Світлана Качалова. – Тому в усьому світі давно вже стали традиційними подібні колективні проекти. Майстри клаптикового шиття з різних міст і країн, натхненні певною подією, шиють невеликі квілти однакового розміру (приміром, квадрати 50×50 см) і надсилають організаторам, які вручну збирають їх у велике полотно».

За її словами, як правило, квілт-оберег або квілт-привітання присвячується ювілею міста або знаменним подіям (конференціям, змаганням, з’їздам, симпозіумам) та експонуються на вулиці: на фасадах будівель, у парках, на стадіонах. У Росії, наприклад, клаптеву ковдру прийнято вважати символом майбутньої Олімпіади.
Першими це диво народної майстерності побачили тисячі вболівальників, які 13 червня вирушили з фан-зони від площі Свободи до стадіону «Металіст».

Юлія ГОРОБЕЦЬ, матеріал з газети Слобідський край" №72 від 16.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта