Експерти застерегли харківських покупців: рейд по супермаркетах

16.05.2016 07:25 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
На підприємстві ДП "Харківстандартметрологія" протестували маргарин, який продається в харківських супермаркетах.

Перевіряли продукцію, виготовлену 11-ма підприємствами Харківського, Київського, Львівського, Вінницького, Волинського, Дніпропетровського, Запорізького, Кіровоградського регіонів України:

маргарин столовий "Вершковий особливий";
маргарин столовий "Вершковий особливий";
маргарин столовий "Вершковий Київський";
маргарин столовий "Молочний особливий";
маргарин м'який висококалорійний "Вершковий Екстра";
маргарин м'який низькокалорійний "Ніжний";
маргарин м'який низькокалорійний "Легкий";
маргарин м'який низькокалорійний "Андріївська Слобода";
маргарин м'який низькокалорійний "Вершковий смак";
спред солодковершковий "Полтавчанка";
спред солодковершковий "По-нашому";
спред солодковершковий "Буренка";
суміш рослинно-вершкова "Тульчинська ніжна № 2";
суміш рослинно-вершкова "Селянська".

Як повідомили в "Харківстандартметрології", 8 зразків з 14 за різними показниками жирнокислотного складу не відповідали вимогам нормативної документації і інформації, заявленої на етикетці. Зокрема, в маргарині торгових марок "Maselko" і "Корівка" і в спред солодковершковий торгової марки "Апрель" вміст олеїнової кислоти був вище норми на 10 %, 38,8 % і 23 % відповідно, а в м'якому маргарині "ЛАД" ( виробник - ТОВ "Кіровоградпродсервіс") олеїнової кислоти було в 3,7 раза більше норми, що не допускається держстандартами і завдає шкоди організму людини.

У маргаринах торгових марок "Щедро" і "Запорізький" масова частка лінолевої і ліноленової кислот становить 14,4 % і 13,9 % при нормі не менше 15 %. "Таким чином, у цих зразках продукції відбулася заміна корисних для організму поліненасичених жирних кислот (Омега-3 і Омега-6) насиченими жирами, які вважаються головним джерелом всіх проблем в організмі людини", - відзначили експерти.

Футбольное поле как ринг: от Погорелого до Зидана (ВИДЕО)

В "Харківстандартметрології" повідомили, що на деяких маргаринах нанесені такі товарні знаки, які візуально сприймаються як молочні. У той же час рослинні жири в них становлять понад 80 % обсягу, а масло і вершки можуть зовсім бути відсутніми.

"Споживачам слід уважно читати написи на етикетках. Інакше цілком можна придбати продукцію в яскравій упаковці або обгортці, з приємним смаком і запахом, але небезпечну для здоров'я. Деякі харчові добавки - барвники, консерванти, емульгатори, підсилювачі смаку та аромату - шкідливі тільки у великій кількості, але будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору - це обман власного організму, і з часом це дасть про себе знати", - повідомили експерти.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта