Харківські онкологи прокоментували вчинок Анжеліни Джолі

05.11.2013 12:00 Суспільство
http://lenta-ua.net/ http://lenta-ua.net/
Щогодини двом жінкам в Україні діагностують рак молочної залози, щогодини одна жінка помирає. Причина - запізніле звернення до лікарів.

Пухлина молочної залози сьогодні є найрозповсюдженішим онкозахворюванням у жінок, відзначають спеціалісти. Зовсім нещодавно результати лікування були невтішними. Нині ситуація покращується, як в лікуванні, так і на стадії виявлення захворювання.

Останні 20 років відбуваються революційні зміни в діагностуванні та лікуванні пухлин. Важливе місце тут займає скринінг.

-Скринінгова програма означає обстеження здорового населення, - розповідає головний онколог Харківської області Юрій Вінник. - Раніше жінок вчили власноруч проводити обстеження перед дзеркалом. Відтепер треба звертатися до спеціалістів до того, як щось з'явиться.

Скринінг передбачає попередній огляд і повинен бути інструментальним, тобто проводитися за допомогою двох методів з використанням мамографа та УЗД.

Головний онколог Харківщини зазначає, що майже у кожному місті та районі області працюють сучасні мамографічні апарати та достатня кількість УЗД. Щороку на Харківщині близька 1,5 тис. жінок чують діагноз "рак молочної залози". Загалом понад 10 тис. харків'янок зіштовхуються із цією проблемою. Більшість із них успішно виліковуються та продовжують нормальне життя.

- Одна проблема - переконати жінку ходити на регулярні обстеження. Жінки наші, на жаль, дуже пасивні. Потрібно зламати їх уяву про це захворювання, - визнає Юрій Вінник.

Фахівці зазначають, що у полі ризику - жінки, кому виповнилося 50 років, і ті, у кого є спадковість до хвороби. Однак, нині трапляються випадки, коли рак діагностують і у молодих жінок 20-ти і навіть 18-ти років.

Жінкам, яким виповнилося 40 років потрібно проходити обстеження раз на два роки. А ті, хто в групі ризику, як, наприклад, Анжеліна Джолі з поганою спадковістю, частіше.

- Анжеліна Джолі правильно зробила, що видалила молочні залози. Без сумніву, у неї б імовірніше розвився рак, - поділився думкою Юрій Вінник. 

Нагадаємо, сьогодні, 5 листопада, у Харкові громадські організації спільно зі збірною України з футболу презентували соціально-інформаційний проект "Чоловіки проти раку грудей". ФК "Металіст" також долучився до цієї акції.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта