Хворих на ДЦП дітей лікують на унікальних пристроях у Харкові (ФОТО)

23.09.2013 08:52 Суспільство
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності сьогодні випробовує новий пристрій для реабілітації дітей із тяжкою формою ДЦП.

Проте в Інституті хизуються й колосальними результатами, отриманими від лікування за допомогою роботизовано системи «Локомат» за рік.

Цього року 75 маленьких пацієнтів Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, хворих на ДЦП, пройшли курс лікування за допомогою унікальної системи «Локомат», з них п’ятеро вже самостійно ходять.


5-річна Марійка страждає на ДЦП. Разом з матір’ю у квітні цього року вони приїхали до Харкова з Сумщини, аби стати на ноги у прямому сенсі цього слова.


Саме у нашому місті у грудні 2012 року з’явилася роботизована система «Локомат» для дітей з порушенням функції ходьби. Диво-прилад складається з бігової доріжки, над якою пацієнт «висить» в системі ременів. Навантаження на ноги пацієнта у вертикальному напрямі регулюється системою противаг. Комп'ютер, що керує електродвигунами робота, імітує природну ходьбу, в якої може регулюватися не лише швидкість, а й стиль. При цьому хід цієї автоматичної ходьби лікар контролює на екрані монітора.

Ефективність методики, за словами фахівців, полягає у багаторазовому повторенні процедури та поєднанні її з додатковими методиками: масажем, фізіотерапією, водними процедурами тощо. Адже у багатьох з пацієнтів Інституту порушено сенсорний зв'язок, тобто порушено відчуття свого тіла та його структури.

Сьогодні Інститут протезування працює також над новою формою реабілітації пацієнтів з тяжкими формами нервово-м’язових захворювань. Система нагадує таку собі раму на колесах, завдяки якій хворий пересуватиметься самостійно у вертикальній позі. Але в ній вже немає ніякого комп’ютера, всі рухи виконуються за рахунок зусиль хворого. Систему вже випробували на майже десятку дітлахів. Розробку презентують вже в жовтні цього року. Для дітей інвалідів, сиріт та з малозабезпечених родин, а також сімей, де є два інваліди, таке лікування за допомогою нового пристрою буде безкоштовним. Це ж стосується і роботизованого «Локомату».

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта