Міністерський рейд до харківського госпіталю (ФОТО)

06.02.2014 12:15 Суспільство
Фото Віктора Кочетова Фото Віктора Кочетова
На модернізацію обласного госпіталю для інвалідів війни за три роки було витрачено близько 14 млн грн.

Починаючи з 2010 року тут постійно проводилися ремонти, поступово замінювалася техніка, медична апаратура, комунікації тощо.

- Усього за три роки на розвиток матеріально-технічної бази цього закладу було направлено 14 млн грн. Близько 50% - це ресурси державного бюджету і ще стільки ж - обласного. За постановою КМУ тут на ліжко-день виділяється 40 грн на лікування і 35 грн на харчування. За прикладом госпіталю, з початку року таких норм дотримується і наш диспансер радіологічного захисту, де лікуються чорнобильці, - повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Харківської ОДА Олександр Галацан.

У госпіталі капітально відремонтовано приймальне відділення, там запрацював кабінет невідкладної допомоги. З’явилося зовсім нове відділення бальнеології (водолікування) з трьома сучасними ваннами, які користуються великим попитом серед пацієнтів.По-новому організовано відділення фізіотерапії, де працює нове обладнання. Реорганізовано операційний блок. Хірургічні втручання проводяться на нових операційних столах, з новою наркозно-дихальною апаратурою, лампами тощо. 

- У нас з’явився такий важливий підрозділ, як відділ реанімації, без якого були обмежені наші можливості в оперативному лікуванні. Тепер зовсім інакше зроблене центральне стерилізаційне відділення. Воно сприяє дотриманню усіх гігієнічно-санітарних норм і є одним із аспектів профілактики внутрішньолікарняних інфекцій, - розповідає головний лікар Харківського обласного госпіталя інвалідів війни Юрій Федченко.

Він відзначив, що тепер значно покращилися умови у сфері доступності до лікування ветеранів, які проживають у районах області. Якщо до 2010 року в структурі пацієнтів Харків займав 2/3, а область 1/3, то сьогодні кількість приїжджих з області зросла до 53%. Із районів і назад вони мають змогу доїхати на транспорті лікувально-профілактичних закладів своїх районів.

Подивитися на зроблене до Харкова завітав перший заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Качур. Він залишився задоволеним від побаченого і відзначив високий рівень Харківщини в організації системи охорони здоров’я в регіоні. 



- Усе зроблено на високому сучасному рівні. Кращого госпіталю для ветеранів я ще не бачив. Спілкуючись із хворими, персоналом, я зробив висновок, що люди, які перебувають тут, лікуються,  працюють, просто щасливі, - відзначив замміністра.

На цей рік у госпіталі планують реконструкцію харчового блоку, благоустрій території, а ще облаштування вільного корпусу закладу, куди планують перенести клінічну та біохімічну лабораторію. Мріють у госпіталі створити і свою бактеріологічну лабораторію.

Госпіталь обслуговує ветеранів та інвалідів війни, учасників та ветеранів локальних війн та міжнародних конфліктів, репресованих у період політичних репресій — жителів Харкова та області. Щорічно тут на стаціонарі лікується до 5 тис. ветеранів.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта