Посмертне донорство: що зміниться в Україні

31.05.2013 12:50 Суспільство
Фото Віктора Кочетова Фото Віктора Кочетова

В Україні повинна діяти презумпція згоди, яка передбачає, що будь-яка людина, яка за життя не написала відмови, автоматично погоджується стати донором у разі загибелі.

Таке переконання висловила міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова під час лекції «Трансплантологія в Україні: сучасність і майбутнє, етичні та нормативно-правові аспекти» у Харківському державному медичному університеті.

- У нас існують перешкоди системного характеру на шляху розвитку трансплантології. Аби школа трансплантології в Україні почала розвиватися активно, нам необхідні кадрові ресурси, достатнє фінансування і, найголовніше, законодавче забезпечення діяльності трансплантології на всіх етапах: підготовки кадрів, підготовки людей до донорства, підготовки людей до функції реципієнта і, обов’язково, виконання на всіх етапах цього чіткого законодавства, - підкреслила Раїса Богатирьова.

Міністр розповіла, що в Україні дуже низький процент посмертного донорства — всього 15 %. З таким показником вона посідає останнє місце в Європі. Окрім того, кількість трансплантацій, зроблених за рік значно менша, аніж в США та розвинених країнах Європи. Так, у нашій країні на один млн мешканців припадає 1,6 трансплантацій, в Австрії — 81,5, Іспанії — 85,6.

За словами Раїси Богатирьової, кількість операцій з трансплантації органів в Україні не перевищує 120 на рік. В той час як потребують цих операцій більше 4 тисяч (2000 пацієнтів потребують пересадки нирки, 1500 — рогівки, 1000  - серця).

- Я виступаю за зміни у законодавстві і за закріплення на законодавчому рівні принципу презумпції згоди. Введення цього принципу не позбавляє права людини відмовитися бути донором посмертно. Людина може написати заяву і це буде враховано і ніхто посмертно не буде забирати органів, тканин. Але хочу сказати, що у законі всі норми просякнуті ключовим принципом: добровільність, безоплатність донорства і милосердя, - підкреслила міністр.

ФОТОГАЛЕРЕЮ З ЛЕКЦІЇ МІНІСТРА ДИВІТЬСЯ ТУТ.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта