Небезпечні іграшки. Як вберегти дитину від раку та нервових розладів

17.12.2013 15:29 Суспільство
http://www.inkingrey.com/ http://www.inkingrey.com/
За результатами досліджень понад 80% іграшок, які не пройшли процедуру оцінки відповідності, містять заборонені речовини.

Останні, у свою чергу, потрапляючи до організму дитини, можуть викликати інтоксикацію й алергічні реакції.

У неякісних іграшках можуть ховатися такі неприємні шкідливі речовини, як толуол, формальдегід — це він провокує алергічні реакції, кашель, дерматити, впливає на центральну нервову систему. Якщо дитинка вдихне фенол, вона подразнить слизову оболонку. Як результат: головокружіння, нежить, нудота тощо. А пари ксилолу при високих концентраціях діють як наркотик, вражаючи нервову систему. А от навіть невеликі дози свинцю здатні викликати у дітей агресію та зниження інтелектуального рівня.

Деякі іграшки можуть викликати онкологічні захворювання і спричинити гормональний дисбаланс, звісно, якщо у їхньому складі є токсичний полівінілхлорид (ПВХ). До слова, ляльок із цього матеріалу в США і Європі не роблять вже понад 50 років. Однак цей дешевий полімер досі використовується для виробництва іграшок в Таїланді, Кореї та Китаї. Саме звідти переважна більшість іграшок дістається України і не завжди легальним шляхом. Розпізнати токсичний полівінілхлорид можна за характерною білуватою смугою, що залишається при подряпині.

Закономірно, що батьків не рідко хвилює дилема: іграшку, з якого матеріалу обрати, щоб вона була безпечною та корисною. Колись ще за доісторичних часів перші ляльки робили з природних матеріалів: глини, соломи, дерева... Безумовно, і сьогодні перевага надається «натуральним» іграшкам. Однак більшість сучасних ведмедів, машинок, пірамідок вироблені із різноманітних видів пластмаси, гуми, синтетичних тканин і металів. І це нормально. Головне, щоб продукція була задекларована і відповідала національним стандартам серії ДСТУ EN 71.

За українським законодавством усі іграшки для дітей до 14 років підлягають обов'язковому декларуванню, згідно з Технічним регламентом безпеки іграшок.

- Іграшка повинна пройти відповідне випробування. Залежно від того, якого виду іграшка та з якого матеріалу, до неї застосовуються різні вимоги, - пояснив генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. - В Україні вони викладені в національних стандартах, які у свою чергу гармонізовані з європейськими.

Крім того, всі товари дитячого асортименту повинні мати висновки санітарно-епідеміологічної експертизи Міністерства охорони здоров'я України.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 14.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта