Овочева рулетка. Що випаде вам: алергія чи анафелактичний шок

13.03.2014 14:36 Суспільство
http://recepti.kz/ http://recepti.kz/
Перед великим гладеньким перцем, який поблискує зеленим боком, покупця нерідко відвідують сумніви: чого в цьому красені більше – вітамінів чи хімікатів?

Думка заслуговує на увагу. Дійсно, нерідко «скороспілки» вирощено з використанням хімікатів, шкідливих для організму людини. «Напічкані» овочі можуть стати причиною шкіряного висипу, нудоти, високої температури й навіть панкреатиту та анафілактичного шоку.

– Через захоплення вживанням овочів, вирощених у теплиці, частіше за все виникає кишкове отруєння. Але бувають і гострі панкреатити, аж до панкреонекрозів (змертвіння підшлункової залози), які практично не сумісні з життям, – попереджає дієтолог.
Овочі і фрукти під своєю шкіркою ховають неприємний сюрприз: небезпечні хімічні речовини. Наприклад, там у великих концентраціях можуть оселитися такі представники таблиці Менделєєва, як свинець, кадмій, кобальт... Підступність цих важких металів у тому, що вони мають властивість накопичуватися в людському організмі, отруюючи його. Насамперед страждають нирки, органи зору і слуху, ендокринна, дихальна, серцево-судинна системи.

За словами Олександра Вітанова, існують певні норми щодо вмісту нітратів для овочів і фруктів – як вирощених на відкритому ґрунті, так і на закритому. Причому вимоги ці, залежно від типу ґрунту, різні.
– У теплицях – штучно створені умови, і це впливає на вміст нітратів в овочах. Це сприяє більшому накопиченню цих речовин, – пояснює науковий співробітник.
Він також зазначає, що вітчизняні нормативи до рослинної продукції щодо вмісту нітратів жорсткіші за норми, які діють у багатьох країнах Європи.

Читайте також: Що їсти навесні. Поради дієтолога. 

 Тетяна Василець, матеріал з газети "СК" №29 від 8 березня 2014 р. 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта