Прості поради, як уберегтися від удару блискавки

25.06.2012 14:40 Суспільство

Ураження блискавкою досить нечасте явище, воно складає десятимільйонну долю ризику.

Проте навесні в Харківській області, за даними МНС, через блискавку сталося вже три пожежі, а в Печенізькому районі від удару блискавиці дерево впало на авто. Щоб не потрапити під вогняну стрілу та зберегти своє життя і здоров’я, під час грози слід дотримуватися декількох правил.

Уникайте відкритої місцевості. Гроза зазвичай б’є у найвищу точку на своєму шляху. Самотня людина у полі – це і є та найвища точка. Ще страшніше опинитися під час грози на одинокому пагорбі. Якщо ви все ж таки лишилися в полі під час грози, сховайтеся в будь-якому можливому заглибленні: канавці, улоговинці, сядьте навпочіпки та нахиліть голову. У горах уникайте виступів і підвищень. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується. Не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі, найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.

Не метушіться. Від грози не потрібно бігти. Чим ширші ваші кроки, тим небезпечніший для вас удар блискавки. Ідіть до сховища повільно, схилившись якомога нижче, а краще – навприсядки. Небезпечними можуть бути й металеві предмети, тож не варто бути поряд із ними. У жодному разі не варто пересуватися на велосипеді, мопеді або мотоциклі, і навіть вести їх руками. «Залізного коня» краще покласти на землю або притулити до стіни і відійти від нього хоча б на кілька метрів.  

Уникайте води. Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є у береги. Тому під час грози не можна купатися і навіть відпочивати біля води. Але при цьому мокрий одяг на людині, навпаки, служить захистом.

Намагайтеся сховатися. Безпечніше за все під час грози перебувати в приміщенні із громовідводом. Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся і магазині, під’їзді або перечекайте грозу під навісом стіни будинку. В автомобілі бути можна, тільки закрийте вікна. У квартирі чи в окремому будинку під час грози завжди зачиняйте вікна, вимикайте з мережі телевізори та антенні вводи. У жодному разі не залишайте телевізор у режимі «очікування». У кого є кабельне підключення до Інтернету, краще витягнути з комп’ютера мережевий кабель, якщо підключення не оптоволоконне.

Остерігайтеся металу та електрики. Слід пам’ятати, що удар блискавки небезпечний, коли гроза б’є безпосередньо в людину, а також у предмети, що розташовані поруч. Не торкайтеся мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка влучає найчастіше. Не можна сидіти біля багаття, адже у нагрітого повітря провідність значно більша. Дуже небезпечно перечікувати грозу біля лінії електропередач – електрика в будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть перебуваючи біля стіни, на якій розташовано антену, ви дуже сильно ризикуєте викликати на себе удар з небес.

Найнебезпечнішою справою є спроби розмовляти під час грози по мобільному телефону. Апарат є досить сильним магнітом для блискавок, оскільки постійно зв’язаний із вишкою. Найкраще під час грози мобільники повністю вимикати.

Зніміть прикраси. Дуже привабливі для блискавки будь-які металеві деталі: годинники, ланцюжки, а особливо розкрита над головою парасолька. А для кульової блискавки ці дрібниці взагалі є магнітами. Тому їх краще опустити на землю й відійти. У населеному пункті можна покласти всі металеві предмети у сумочку або поліетиленовий пакунок і тримати у опущеній руці, не торкаючись землі.

У жодному разі не можна йти під час грози, тримаючи на плечах лопату, вила, сапу або косу чи інший інструмент.

Якщо ви не розгубитеся і згадаєте ці поради, Вас обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.

Тамара КІЧ, матеріал з газети "Слобідський край" №75 від 23.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта