«Швидким допомогам» не доведеться обирати між лікарнями - Ірина Акімова

01.10.2012 10:39 Суспільство
Контроль здійснюватиме область (фото http://kyiv.comments.ua) Контроль здійснюватиме область (фото http://kyiv.comments.ua)

Закон «Про екстрену медичну допомогу» радикально змінить підпорядкування підрозділів  швидкої медичної допомоги. Про це сьогодні повідомила Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова під час візиту до Харківського обласного перинатального центру.

– Головна проблема швидкої допомоги - це швидкість прибуття до пацієнта. Європейські норми, на які ми орієнтуємося це 10 хвилин по місту та 20 хвилин по області. Виникає багато проблем. Наприклад, пацієнт знаходиться на кордоні районів. У тому випадку, якщо система швидкої допомоги розподілена між собою не лише адміністративними кордонами, а й бюджетним фінансуванням, виникає питання: куди швидкій допомозі везти пацієнта? В той район де він живе, але лікарня там знаходитися далі, або в сусідній район, бо там лікарня знаходитися ближче? Ця проблема, внутрішньообласних, внутрішньорегіональних кордонів, підпорядкування медзакладів вирішується одним радикальним кроком - підняттям системи швидкої допомоги на рівень обласного бюджету і організації сучасної системи своєчасного доїзду до пацієнта на обласному рівні. Це було зроблено через прийняття закону, – зазначила Ірина Акімова.
За її словами фінансування системи швидкої допомоги за новим законом буде в рамках загального бюджету систему охорони здоров’я, який розподілять на окремі програми: первинна допомога, спеціалізована допомога, екстрена допомога.
– Протягом цього року були зроблені дуже важливі кроки щодо підтримки системи швидкої допомоги, зокрема збільшилася сума коштів на сумку-укладку для лікарів. Таким чином з 3 до 25 грн зросла сума коштів, яка може бути використана на медпрепарати на один виїзд. У багатьох регіонах місцеві бюджети збільшують і цю суму. Це дає великий поштовх уперед, – додала Перший заступник Глави Адміністрації Президента України.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта