Скільки обходиться лікування чорнобильців державі (ФОТО)

26.04.2013 09:12 Суспільство
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь

На ліки чорнобильцям в Харківському обласному диспансері виділяють 21,12 грн.

До 27-ої річниці трагедії у Чорнобилі журналістам показали, яке медичне обслуговування надається сьогодні ліквідаторам у Харківській області. Так, кожен чорнобилець має право пройти безкоштовний курс реабілітації на базі колишньої лікарні обкому партії, а зараз КЗОЗ “Обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення”. Щоб потрапити туди, достатньо звернутися до своєї районної поліклініки та отримати талон.

За словами головного лікаря диспансеру Едуарда Зінов'єву, у рік лікування тут проходять близько 5,5 тисяч чорнобильців. Середня тривалість курсу реабілітації складає 14 днів, проте точний час перебування у диспансері вже визначають на місці, виходячи із стану здоров'я людини. І якщо раніше квиток сюди отримували переважно харків'яни, то зараз близько 60 % пацієнтів — мешканці районів області.

Щороку зростає і фінансування диспансеру. Так, якщо у 2010 році на потреби медустанови виділялося близько 12 млн грн, то зараз сума сягнула майже 26 млн грн. Оновлюється у диспансері і обладнання. Так, лише минулого року заклад отримав більше десяти одиниць дороговартісної медтехніки.

- Минулого року ми отримали дві стоматологічні установки, відкрили новий рентген-кабінет, кабінет узі, фізіотерапії. Було закуплено вісім одиниць медапаратури для фізіотерапевничного кабінету, - сказав Едуард Зінов'єв. - Зараз ми подали субвенцію на здійснення ремонту всього фізіотерапевтичного відділення. Це цілий корпус, куди входить оперблок, реанімація і санітарний пропускник.

Щоденно на харчування одного пацієнту у диспансері виділяється 27,05 грн, на придбання медикаментів — 21,12 грн. У 2011 році суми сягали 19,63 грн і 11,43 грн відповідно.

Окрім курсу реабілітації за бюджетні кошти чорнобильці можуть пройти протезування зубів. Так, мешканці Харкова можуть звертатися із довідкою про те, що вони є чорнобильцями, до Обласної стоматологічної поліклініки. Мешканцям же районів області така саме послуга надається на базі 15 міжрайонних стоматологічних центрів. За словами головного лікаря Обласної стоматологічної поліклініки Євгенія Волосова, черги на протезування немає.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта