Сульфати, аміак, нітрати. Що знайшли екологи у питній воді Харківщини

06.01.2015 12:36 Суспільство
Санепідеміологи визнали – ситуація з питною водою в Харківській області досить непроста.

І якщо порушень у водопровідній воді ще не так багато, то пити воду з колодязів через перевищення вмісту нітратів, заліза і сульфатів просто небезпечно.

За дев’ять місяців 2014 року з об’єктів централізованого водопостачання області було відібрано і досліджено за санітарно-хімічними показниками більше 8 тисяч проб води. Перевищення нормативів працівники санепідемслужби виявили у 12,4 % випадків – за аналогічний період минулого року таких випадків було понад 15 %. Результати дослідження показали, що найбільше проблем з питною водою на сьогодні у Сахновщинському, Близнюківському, Лозівському, Борівському і Золочівському районах.

– У питній воді з комунальних водогонів в адміністративних районах області встановлено перевищення нормативних вимог: по каламутності – у 4,6 раза, вмісту заліза – у 4,5 раза, сульфатів – у 2,3 раза, аміаку – у 2 рази, – розповіла заступник начальника головного управління Держсанепідслужби в Харківській області Тетяна Тонкошкур.

Не набагато краще справи з якістю води у сільській місцевості. Для дослідження цього року було взято більше 11 тисяч проб питної води. У 3,1 % випадків вода не відповідала стандартам якості. Так, у питній воді із сільських водогонів виявили перевищення вимог по вмісту заліза – у 3,6 раза, сульфатів – у 3,5 раза, нітратів – у 2,3 раза, хлоридів – у 2 рази і загальної жорсткості – у 2,3 раза.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта