Свинячий грип знову прийшов на Харківщину

06.01.2016 14:17 Суспільство
Фото: 360tv.ru Фото: 360tv.ru
З початку сезону епідеміологи фіксували лише парагрип, а зараз почастішали випадки захворювання на вірус грипу А, або "свинячий" грип.

Як розповіла завідувач відділення організації епіддосліджень Харківського обласного лабораторного центру Тетяна Карлова, останнім часом в області щотижня підтверджують близько десяти випадків захворювання на грип. Але скільки хворих насправді, сказати важко. Наявність вірусу грипу можна лабораторно встановити лише у перші дні захворювання, коли у пацієнта дуже висока температура. Аналізи ж, зрозуміло, здають лише одиниці.

У Харкові від грипу померла людина

- Щотижня ми реєструємо від 3 до 5 тис. захворілих на вірусні інфекції, - розповіла Тетяна Карлова. - Це навіть менше 60 % епідпорога. Для того ж, щоб казати про епідемію, кількість хворих має у півтора-два рази перевищувати епідпоріг.

Циркулює в області наразі два віруси грипу: парагрип та вірус грипу А - "свинячий" грип. Лякатися цього не варто. "Свинячий" грип ходив Харківщиною і минулого року, і його успішно лікують. Гірше буде, якщо до цих вірусів додасться ще й вірус грипу В. В такому випадку є вірогідність, що віруси поєднаються, мутують, і виникне новий, ще не вивчений штам грипу.

Як пояснила Тетяна Карлова, парагрип і грип А відрізняється симптомами. Для обидвох вірусів характерна температура вище 39 С. Однак парагрип викликає кашель, ураження голосових зв'язок, трахеїт. У людини також може пропасти голос. Ознаки "свинячого" грипу інші. Це головний біль, біль в очах, суглобах. Від звичайної простуди ці захворювання відрізняються ще й загальною слабкістю пацієнта. У таких випадках антибіотики не працюють. Хворим прописують противовірусні препарати, ліки для підвищення імунітету.

- Якщо у вас грип, то ви фізично не зможете перенести його на ногах і вийти на роботу, - пояснила епідеміолог.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта