У харківському зерні та м’ясі знайшли ГМО

17.12.2013 07:49 Суспільство
http://pan.md http://pan.md
Про результати перевірок продуктів харчування на ГМО в 2013 році “СК” повідомили в «Харківстандартметрології».

Щоб отримати дозвіл на вирощування трансгенних рослин в Україні, необхідно пройти дуже складну процедуру реєстрації та сертифікації. Враховуючи великі фінансові витрати на виведення такого сорту та ризики неотримання дозволу, фермери не хочуть іти ва-банк.

Читайте також: Продукти з ГМО можуть бути екологічно чистими. Коментар харківського науковця

Як ГМО стануть біологічною зброєю та врятують помідори від морозів

Проте, як стверджують фахівці, насправді в Україні вирощують трансгенну сою чи кукурудзу, хоч офіційно жоден сорт не зареєстрований. Зокрема, як повідомив «СК» генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, 2,6 % зразків продукції, перевірених на наявність ГМО Державною випробувальною лабораторією сільськогосподарської сировини та харчової продукції протягом 2013 року, містили ГМО. Їх виявили в зерні сої та кукурудзи, м’ясних виробах і харчових добавках.

– При цьому в 1 % перевірених зразків вміст ГМО склав більше ніж 0,9 % – за законодавчими нормами це те значення, яке передбачає обов’язкове інформування споживача продукції про вміст у ній ГМО, – інформує Володимир Величко.

Проте, держава досі не встановила дієвий механізм контролю продуктів на вміст ГМО. Адже, згідно з нормами чинного законодавства, підприємство може один раз випробувати свою продукцію і користуватися отриманим протоколом роками. Хоча за цей час можуть змінитися і постачальники сировини, і технологія виробництва.

– Ми вважаємо, що контроль продуктів на вміст ГМО слід проводити на кожній стадії виробництва. Причому він повинен носити системний, а не фрагментарний характер, з регулярністю раз на 3–6 місяців, – каже Володимир Величко. – Особливо важливі ці дослідження на початковій стадії – тобто на стадії контролю сировини. Адже ГМО можуть міститись у пшениці, сої, рисі, кукурудзі, картоплі, кабачках, ріпаку, томатах тощо. Але вітчизняні сільгоспвиробники нерідко самі не знають, яку продукцію вирощують, – з ГМО чи без.

 Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край", №149 від 14.12.2013 р.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта