У Харкові з’являться надсучасні технології для діагностики раку

04.11.2013 09:48 Суспільство
http://www.medicalj.ru http://www.medicalj.ru
У Харкові планують діагностувати рак за допомогою ПЕТ-томографа та унікальних ізотопів, які чинять мінімальну шкоду організму.

Для успішного діагностування ракових захворювань має бути один ПЕТ-томограф на 1 млн населення. В Україні на 45 млн жителів припадає всього три. Усі установки – у київській клініці. Обстеження на них коштує близько 18 тис. грн.

У Харкові ж планують створити Міжнародний центр ядерної медицини, в якому також робитимуть діагностику за допомогою ПЕТ-томографа. Фахівці кажуть, що вартість діагностування в харківському Центрі коштуватиме приблизно удвічі дешевше. Звісно, не кожен українець може собі це дозволити. Тому тут мають бути розроблені державні програми, які б надавали фінансову підтримку таким хворим.

Не дуже добре в Україні йдуть справи і з виробництвом ізотопів — радіоактивних елементів, які необхідні для діагностики та лікування раку. Сьогодні, як розповів «СК» начальник сектора комерціалізації ННЦ ХФТІ  Сергій Пугач, у нас їх поки що не виробляють. Усі препарати, як правило, імпортують з Польщі, Узбекистану, Росії. У Харківському ж Центрі умови для виробництва радіонуклідів є, тому фізики планують його запустити. ННЦ ХФТІ сьогодні має три робочі установки, за допомогою яких харківські вчені і планують отримувати радіоактивні ізотопи.

– Ми бачимо Міжнародний центр як установу достатньо високого рівня, тому нам потрібні сучасні технології. Зараз продовжується розробка перспективних ізотопів, які мало хто у світі може виготовляти. Це Мідь-67 (вона має діагностичні й терапевтичні призначення) та Цисплатин, або Платина-195. Вона також застосовується для лікування ракових захворювань, – розповів Сергій Пугач.

Так, ці препарати на багато нулів менш токсичні від хіміотерапевтичних ліків, адже вони характеризуються вибірковістю пошкодження.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №131 від 2.11.2013.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта