Уляна Супрун у Харкові розповіла про медичну реформу (Фото)

16.12.2016 17:20 Суспільство
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
З 1 січня пацієнти зможуть укладати договір із своїм сімейним лікарем, і він отримуватиме гроші за супроводження кожного пацієнта від держави.

У 2017 році заклади або сімейні лікарі отримуватимуть кошти через місцеві бюджети. Про це розповіла під час робочого візиту у Харків в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
За її словами, у 2017 році буде створена Державна агенція медичного страхування, через яку будуть фінансуватися послуги на первинній ланці медицини. Кошти будуть іти з медичної субвенції з Держбюджету напряму до медичного закладу або лікаря, який надає послуги.

Куди пацієнт – туди і гроші. Якою буде медицина з 2017 року


В. о. міністра розповіла про реформу медичній громадськості Харківщини

У 2018 році реформується вторинна, а у 2019 році - третинна ланка медицини, тобто високоспеціалізована допомога. А до 2020 року вся система фінансуватиметься інакше.

- Завдяки зміні фінансування має покращитися якість медичних послуг. Зараз в Україні ми на 10 років менше живемо, ніж наші сусіди у Євросоюзі. Переважно тому, що у нас немає превентивної медицини. Ми чекаємо, поки захворіємо, і потім лікуємося. Замість того щоб більш здорово жити та запобігти хворобам. 65 % громадян вмирають від серцево-судинних хвороб щороку. Якби вони вчасно приймали ліки, які можуть знизити їхній тиск, якби вони мали ліки, що покращують роботу серця, ми могли б зменшити смертність від серцево-судинних захворювань. Це також цукровий діабет, бронхіальна астма, - наголосила в. о. міністра.


До кінця 2018 року всі медичні заклади мають стати автономними

Вона повідомила, що з 1 січня почнеться програма референтних цін, завдяки якій знизяться ціни на ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і цукрового діабету ІІ типу. А з 1 квітня розпочнеться програма реімбурсації — відшкодування коштів за ці ліки.

За словами Уляни Супрун, для того щоб реформа запрацювала, потрібно ухвалити кілька законів. Зокрема, наступного тижня комітет у Верховній Раді має подати законопроект щодо автономізації медичних закладів.

- Кожен заклад зможе отримувати фінансування не тільки із субвенції, а і від медичної страховки, а також від приватних іноземних пацієнтів. Там буде визначено, що таке “медична послуга”, з чого вона складається. Це дозволить сформувати у 2017 році тарифи, а у 2018-му надавати фінансування у вторинній ланці. Також у законопроекті передбачено, що до кінця 2018 року всі медичні заклади повинні перейти на автономію, - розповіла в. о. міністра.


Приватне медичне страхування поки запроваджувати не збираються. Спочатку державне

Наразі міністерство працює з профільним комітетом Верховної Ради над законопроектом щодо державного медичного страхування.

- Ті законопроекти, які зараз є у парламенті, передбачають приватне страхування, а не державне. Ми наполягаємо, що зараз в Україні найкращий спосіб — це державне страхування, щоб ми взяли кошти з медичної субвенції, передали на агенцію страхування, і вона фінансувала ті послуги. Зараз збирати ще більше податків від роботодавців неправильно, бо вони вже багато податків відраховують державі. Українська страховка повинна бути більш схожа на британську або німецьку систему, де є державне страхування, - впевнена Уляна Супрун.

Також вона відзначила успіхи Харківської області у реалізації пілотного проекту трансформації первинної медицини, який проходить у Чугуєві, зауваживши, що цей досвід може бути корисним усій Україні.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта