В які хвороби може маскуватися депресія. Коментар відомого харківського психіатра

31.07.2017 14:00 Суспільство
Фото Юлії Шматченко Фото Юлії Шматченко
Про причини виникнення депресії та її маски “СК” розповів Олександр Плотніков.

Депресія існує стільки, скільки існує наукова психіатрія. Існувало це явище і в ще раніші часи, тільки назви були інші – меланхолія, хандра, сплін.

– На мій погляд, в основі здоров’я нашого настрою і психіки лежить дотримання циркадних ритмів життя. Наш організм – це біологічний годинник, який існує у взаємодії з навколишнім світом. І якщо ти часто переводиш стрілки то вперед, то назад, внутрішній годинник дає збій. Окрім цього, нинішнє життя нестабільне, - розповідає про причини виникнення хвороби відомий харківський психіатр Олександр Плотніков (стаж роботи близько 50 років).

За словами фахівця, раніше на депресію хворіли переважно жінки у віці. Сьогодні ж – страждають як чоловіки, так і жінки, причому, хто частіше, не відомо. Навіть, у молоді спостерігаються різні види депресії.

– Є таке поняття, як маски депресії. Вона може рядитися у хворобу серця. Люди ходять по лікарях, скаржаться на серце, медики нічого не знаходять і ставлять діагноз вегетосудинна дистонія, а там органічного нічого немає. Депресія може маскуватися під шлунково-кишкову патологію, неврози (страхи, тривоги і панічні атаки) тощо. Взагалі для того, щоб з’ясувати, чи схильна людина до депресії, потрібно запитати: «Ви сова чи жайворонок?». Якщо сова, то чекай рано чи пізно депресії, - зазначає психіатр.

Юлія Міронюк

 

 

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта