Чим закінчилися громадські обговорення про приєднання в Циркунівській ОТГ

03.12.2019 11:00 Область Online
Фото: Укрінформ Фото: Укрінформ
Щоб скористатися нагодою і приєднатися до вже створених ОТГ, громади області мали провести до кінця листопада громадські обговорення. Адже цей рік – останній для добровільного об’єднання. Це вирішили зробити дві сільські ради Харківського району – Веселівська й Тернівська сільради, які мали намір приєднатися до вже створеної у 2018 році Циркунівської ОТГ.

Відповідно до Перспективного плану формування територій громад Харківської області Веселівська і Тернівська сільради, як і Циркунівська, що рік тому об’єдналася з Русько-Тишківською сільрадою, мали б увійти до Липецької ОТГ. Окрім вищезгаданих рад, ця громада мала об’єднати ще чотири сільські ради – Глибоцьку, Лук’янцівську, Слобідську та Липецьку.

За словами голови Веселівської сільської ради Олексія Слабченка, ще у травні до Веселівської сільської ради звернулася Липецька сільрада з пропозицією щодо об’єднання. У радах почали опрацьовувати цей формат і проводити економічні розрахунки, і виявилося, що хоча на сьогодні всі сільські ради, які мають увійти до Липецької ОТГ, доволі спроможні, але при об’єднанні саме в такій конфігурації в селах необхідно буде оптимізувати деякі заклади соціальної сфери.

– Це пов’язано з тим, що після створення ОТГ нам необхідно буде утворювати апарат управління. Аналізуючи показники бюджету громад, які вже існують в області, – мінімальні витрати на апарат складають 10,5 мільйона гривень, а в середньому – 15 мільйонів гривень. Тобто ці кошти нам необхідно забрати в соцсфери шляхом оптимізації. Наприклад, у нашій сільській раді сьогодні працює одна школа, дитсадок, сільський клуб і бібліотека. І ми не готові щось закривати, нас не зрозуміють ні люди, ні держава, – пояснив Олексій Слабченко.

Вигідні партнери

Саме тому у Веселівській раді вирішили звернутися до вже створеної Циркунівської ОТГ з пропозицією приєднати території. Адже ця ОТГ вже пройшла процедуру об’єднання у 2018 році та сформувала органи управління.

З початку цього року Циркунівська громада перейшла на прямі міжбюджетні відносини з державою, а її бюджет сягнув 67 мільйонів гривень. До того ж об’єднана громада отримала ширші повноваження і значні ресурси, що дозволяє реалізовувати проекти розвитку інфраструктури: ремонтувати школи, дитсадки, дороги, системи вуличного освітлення, закуповувати комунальну техніку.

– Ми розуміємо, що об’єднання має чимало плюсів, але разом з бюджетами зростає і навантаження. Проте в разі приєднання ми були готові фінансувати свою соціальну сферу та додаткові управління. При цьому ми наголошували, що наша рада не дотаційна. І якщо власні доходи по раді у 2017 році складали 5,6 мільйона гривень, а видатки – 7,9 мільйона гривень, на сьогодні ми маємо 9,6 мільйона видатків, а наші доходи перевищили 11,5 мільйона гривень, – наводить цифри Олексій Слабченко.
Саме тому Веселівська сільрада (у підпорядкуванні – села Зелене та Нескучне та селище Мале Веселе) разом з Тернівською (у підпорядкуванні – село Перемога) ще влітку почали проводити переговори та розрахунки, а восени звернулися до Циркунівської ОТГ.

За словами голови Циркунівської ОТГ Миколи Сікаленка, на намір про приєднання – відгукнувся схвально, адже хоча територіально сільради мають значну протяжність, але є економічно вигідними партнерами. До того ж ради мають відповідну інфраструктуру та плюсові бюджети.

– Наприклад, у Тернівській сільській раді бюджет сьогодні більший, аніж у раді, з якою ми об’єдналися у 2018 році, РуськоТишківській, – додає голова ОТГ.

Окрім цього, у разі приєднання цих двох сільрад населення ОТГ збільшилося б удвічі, у 2,5 раза зросла б територія. Це б своєю чергою вплинуло на збільшення розміру субвенції на інфраструктуру від держави, яку б громади могли використати, втіливши в життя свої проекти. 2019-го субвенція на розвиток інфраструктури Циркунівської ОТГ склала майже 3 мільйони гривень, а в разі приєднання могла збільшитися приблизно удвічі.

– 30 листопада був останній термін, коли ми мали провести громадське обговорення, щоб встигнути з усіма необхідними процедурами, пов’язаними з приєднанням рад. До цього часу відповідні обговорення відбулися у Веселому та Терновій, – пояснює Микола Сікаленко.
Тож 23 листопада громадські обговорення призначили в Циркунах. На участь у заході було зареєстровано 198 осіб. Проте, якщо у двох попередніх селах населення проголосувало за приєднання, то тут громадські обговорення закінчились з негативним результатом.

– Із 198 чоловік, які зареєструвалися на обговорення, близько 140 проголосувало проти, – розповідає Микола Сікаленко. – На мою думку, це був спланований саботаж, адже з Руських Тишків були привезені люди, які не хотіли слухати ані пояснень економістів, ані інших фахівців, вони було чітко налаштовані на позицію проголосувати проти приєднання цих рад.
Про небажання людей почути переваги приєднання сільрад говорить і Веселівський голова Олексій Слабченко, який теж був присутнім на обговоренні.

– У мене склалося таке враження, що люди не йшли на слухання, аби послухати аргументи «за» і «проти», а відразу були налаштовані негативно проголосувати, і все. Мені дуже шкода, що виникла така ситуація, адже ми втратили дуже багато часу – з липня ми проводили громадські слухання у свої радах, вели переговори з громадами, проводили економічні розрахунки, проводили консультації з іншими громадами, і все це дарма, – додає сільський голова.

Питання про те, хто міг зорганізувати групу людей, які так проігнорували прагнення доволі спроможних сільрад приєднатися до Циркунівської ОТГ, поки що залишається відкритим.
Проте такі амбіції окремих керівників не приведуть громаду до розвитку, упевнені голови сільрад. Адже від приєднання до Циркунівської ОТГ виграли б усі – і ті ради, які вже входять до об’єднаної громади, і ті, які хотіли приєднатися.

– Ще на етапі створення Циркунівської ОТГ обговорення про об’єднання теж були непростими. Й досі, навіть коли три четверті бюджету ОТГ йде на старостинський округ, хтось розпускає чутки, що від об’єднання виграв тільки центр громади – село Циркуни. Утім і справи, і цифри говорять про зворотне, – зауважує Микола Сікаленко.
Приміром, цьогоріч тільки на ремонт доріг та інші інфраструктурні об’єкти Русько-Тишківського старостинського округу в громаді спрямовано близько 3,6 мільйона гривень. Ці цифри вже вдвічі перевищують кошти, витрачені на благоустрій території Русько-Тишківської сільради минулого року.


Циркунівську ОТГ було створено 29 квітня 2018 року шляхом об’єднання двох сільських рад – Циркунівської (у складі якої були села Бутенкове, Черняки, Олександрівка та Михайлівка) і Русько-Тишківської (якій підпорядковувались села Українське, Петрівка та Черкаські Тишки). Площа об’єднаної територіальної громади складає 134,45 км2. Чисельність населення громади – 9102 особи.