Чому на Харківщині ще не відкрили збудовані ФОКи

25.02.2021 08:35 Краснокутськ
Протягом останніх восьми років в Харківській області збудували та ввели в експлуатацію шість фізкультурно-оздоровчих комплексів. На сьогодні спортивні об’єкти працюють у Боровій, Вовчанську, Первомайському, Пісочині, Золочеві та Краснограді. Ще три ФОКи – у Краснокутську, Новопокровці та Дергачах – тільки чекають на своє відкриття. Їх обіцяли відкрити до кінця минулого року, проте цього так і не відбулося. Чому відкриття відклалося та чи є ризик, що спортивні об’єкти перетворяться на довг...

Дергачівський ФОК

Найбільшу готовність для відкриття з трьох вищезгаданих фізкультурно-оздоровчих комплексів, які будують у Харківській області, має Дергачівський ФОК. Будівництво цього спортивного об’єкта розпочалося у 2019 році. Рік тому, у лютому 2020-го, «Слобідський край» писав про майже 100 % готовність будівлі. Тоді в Дергачівській районній раді завіряли, що внутрішні та зовнішні будівельні роботи майже завершили, а найближчим часом тут планували закупити необхідне обладнання та спортивний інвентар. Відкрити комплекс обіцяли вже у вересні 2020 року.

Читайте також:  У Чугуївському районі до кінця року відремонтують міст

У цей же період про відкриття ФОКу заявляли і в Харківській обласній державній адміністрації. Наприкінці липня минулого року колишній голова ХОДА Олексій Кучер повідомляв, що Дергачівський фізкультурно-оздоровчий комплекс уже добудований, а залишалося тільки отримати дозвільні документи на введення його в експлуатацію та встановити необхідне обладнання.

Проте обіцянки чиновників так і не справдилися. Наступна інформація щодо можливого відкриття об’єкта з’явилася вже наприкінці року. Під час візиту на Харківщину 17 грудня міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив, що з початку 2021 року у ФОКу вже проходитимуть спортивні заняття. Станом на 24 лютого, спортивний комплекс так і не відкрив свої двері для відвідувачів.

Як повідомив «Суспільному» директор Департаменту молоді та спорту Харківської облдержадміністрації Сергій Христоєв, необхідні для роботи дозволи по об’єкту в Дергачах уже отримали наприкінці січня.

Тиждень тому, 17 лютого, об’єкт відвідав голова Харківської обласної ради Артур Товмасян. Також на об’єкті перебували й представники Харківської райдержадміністрації, до складу якої з нового року ввійшла Дергачівська РДА, що виступала замовником будівництва. Як розповіла «Слобідському краю» заступниця голови Харківської РДА Оксана Малишева, візуально об’єкт готовий до відкриття, залишилися деякі формальні дії, без яких ФОК не може розпочати свою роботу.

– Є декларація готовності, і на сьогодні цей документ свідчить про готовність експлуатації об’єкта. Тобто відкрити його ми можемо хоч завтра. Але необхідно привести до ладу деякі інші моменти – призначити керівників, зробити штатний розпис, оформити право власності, – повідомила Оксана Малишева.

Фото: Харківська облрада

За її словами, після опрацювання документації питання щодо об’єкта необхідно буде виносити на сесію Харківської райради з тим, щоб передати
об’єкт у власність громади. А Дергачівська громада відповідно має на своїй сесії прийняти ФОК на баланс.

За даними Харківської облдержадміністрації, будівництво ФОКу обійшлося у 27,5 мільйона гривень. У новобудові буде розміщуватися багатофункціональна зала для ігрових видів спорту: мініфутболу, баскетболу, тенісу та волейболу, тренажерна зала. Будівля оснащена роздягальнями з душовими кабінами. Тут є кабінет надання медичної допомоги, тренерська кімната. Окрім цього, ФОК обладнано відповідно до вимог інклюзивності.

Відвідувати комплекс зможуть усі жителі Дергачівської територіальної громади. Потужностей об’єкта має вистачити, щоб приймати у день близько 400 осіб.

Фото: Харківська облрада

Краснокутський ФОК

Добудували на Харківщині й Краснокутський фізкультурно-оздоровчий комплекс. Тут роботи стартували у 2018 році. Хоча внутрішні і зовнішні роботи на сьогодні вже завершили, та відкрити об’єкт громада поки що не може через відсутність дозвільних документів.

Так, відповідну заяву на видачу сертифіката про прийняття в експлуатацію завершених будівництвом об’єктів Краснокутська селищна рада подала до Державної архітектурно-будівельної інспекції України минулого тижня.

Фото: Краснокутська селищна рада

– Об’єкт добудований, ми його охороняємо та опалюємо, але людей впустити не можемо без дозвільних документів, – повідомила «Слобідському краю» голова Краснокутської селищної ради Ірина Карабут.

На її думку, відкриття ФОКу в громаді необхідне, адже об’єкта такого масштабу там немає.

– У нас дуже багато молоді орендує спортзали, тому нам потрібно створити умови для того, щоб усі охочі могли відвідувати спортивні секції. Тим паче, є багато людей, які працюють на голому ентузіазмі. А наявність такого об’єкта дозволить нам проводити змагання, залучати бюджетні кошти у їх організацію та багато іншого, – зауважила Ірина Карабут.

Спорткомплес у Краснокутську розташований по вулиці Єдності. Тут є спортзал, приміщення для тренажерів, гардероб, роздягальні, санвузли, вестибюль, приміщення для персоналу та інструкторів, кабінет медичної допомоги, пост охорони, технічні приміщення та інші.

Фото: Краснокутська селищна рада

 

Після відкриття в закладі запланували роботу секцій з волейболу, баскетболу, мініфутболу, боксу. Одночасно за зміну тут можуть займатися більше 60 людей.

За даними Краснокутської селищної ради, будівництво спорткомплексу обійшлося у понад 28,5 мільйона гривень, з яких майже 119 тисяч гривень виділили з бюджету селищної ради, понад 12,1 мільйона гривень – з районного бюджету. Ще близько 16,2 мільйона гривень склали кошти Державного фонду регіонального розвитку.


 

У 2021 році в Харківській області планується будівництво фізкультурнооздоровчих комплексів у Люботині та Чугуєві.


Новопокровський ФОК

Наприкінці 2019 року такий же спортивний об’єкт почали будувати й у селищі Новопокровка в Чугуївському районі. Того ж року за кошти селищної ради були виконані підготовчі роботи та виготовлено проєктно-кошторисну документацію майбутнього ФОКу. Активна фаза будівництва припала на 2020 рік. Тому ще в жовтні минулого року в Харківській ОДА повідомляли, що будівництво мають завершити до кінця 2020-го.

Проте питання здачі будівлі фізкультурно-оздоровчого комплексу зависло, коли пришла зима. Як розповіла «Слобідському краю» голова Новопокровської селищної ради Олена Слабінська, під час вивчення ситуації виявилося, що система опалення не була включена до проєктно-кошторисної документації й зараз для її облаштування необхідні додаткові кошти, яких у громаді немає.

Через відсутність тепла в будівлі підрядники не можуть продовжувати внутрішні роботи, хоча всі матеріали для цього є. Навіть є вже устаткування (тренажери та інше спортобладнання).

Фото: Юрій Голік/Facebook

Загалом на будівництво ФОКу в Новопокровці витратили близько 26,7 мільйона гривень, до того ж близько 2,6 мільйона (10 % від суми) – профінансували з місцевого бюджету. Усі інші кошти – з Державного фонду регіонального розвитку.

– Зараз громада розробляє технічну документацію на реконструкцію котелень. Ці котельні розташовані на території будинку культури, неподалік ФОКу. Але щоб потужності цієї котельні вистачило на оздоровчий комплекс, необхідна реконструкція. Додаткових грошей у громаді на це немає, тому ми будемо просити фінансування
з обласного бюджету. Сума, необхідна для реконструкції, складає близько півмільйона гривень, – повідомила Олена Слабінська.

Труднощі додалися ще й через те, що з початку року громада запрацювала у новому форматі, об’єднавшись з Есхарівською, Введенською та Старопокровською радами. Тому зараз усі ресурси спрямовані саме на вирішення майнових питань, формування нових відділів, структурних підрозділів у раді.

– У нас доволі велика соцсфера, компактно населена територія. Загалом 17 тисяч населення. Утримання шкіл, дитсадків, медичних закладів займає левову частку з бюджету. Загальний його розмір 104 мільйони гривень з усіма дотаціями та субвенціями. До того ж ми ще й року не прожили з цим бюджетом і не можемо зрозуміти, які гроші маємо пустити на розвиток. Приміром, у першому місяці бюджет громади недоотримав тих коштів, які планувалися. Так сталося через земельні податки. Зараз працюємо над тим, аби вирівняти ситуацію, – розповіла голова Новопокровської селищної ради.

Читайте також:  Чи закриватимуть старші класи на Харківщині: розбираємося у реформі середньої освіти

Хоч об’єкт у селищі ще не добудували, у громаді вже підрахували, що його утримання обходитиметься в кругленьку суму.

– Якщо прораховувати тільки за потужностями, які закладені в проєкті (штат працівників, витрати на комунальні послуги), то сума виходить близько 20 мільйонів гривень на рік. Як буде по факту – ми не знаємо. Відразу скажу, що у повній потужності функціонування ФОКу не підйомне для нашої громади. Але будемо щось думати в напрямі взаємодії з іншими громадами, організації змагань різного рівня, пошуку комерційної складової, – додала Олена Слабінська.