Для чого потрібні нові райони на Харківщині та що буде з РДА

11.06.2020 11:29 Область Online
З наступного року більшість послуг для людей надаватиметься на рівні громад.

Про це 9 червня повідомили представники Мінрегіону під час пресконференції «Нові райони в Україні: від кількості до ефективності». Натомість нові райони здебільшого потрібні для організації ефективної системи державної влади на місцях, а не для поїздок за довідками.

Представники центральної влади зазначають, що чинний районний поділ в Україні не відповідає сучасним критеріям і був сформований під іншу соціально-політичну систему від 60 до 100 років тому. Тому на сьогодні в країні є райони, де проживає 6-7 тисяч жителів, і райони, де жителів понад 180 тисяч. Щоб створити ефективний районний рівень, потрібний в основному для організації системи державної виконавчої влади на місцях, чинний поділ оптимізують.

– Україна досі живе за радянським устроєм. Впевнений, що ми змінимо це до кінця року. Отже, треба забувати, що райони – це про поїздки за довідками. Райони – це, насамперед, про організацію державної влади. А реформа районів – це про оптимізацію державного управління. Тому вони мають бути приблизно однаковими. Так, ми нікуди не подінемося від районів-велетнів, але районів з 6-7 тисячами мешканців не має бути. Нижній поріг у 150 тисяч жителів – це європейський стандарт, на який ми орієнтувалися, – сказав Віталій Безгін.

Окрім цього, з 490 районів в Україні 26 – повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких у рамках децентралізації перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад. Території 164 районів покриті ОТГ від 50 до 99 %. А на території 75 районів (16 %) не утворено жодної ОТГ.

За словами Віталія Безгіна, аби з 1 січня 2021 року вся система територіальної організації влади могла ефективно працювати у нових умовах, потрібно провести вибори у жовтні цього року на новій територіальній основі громад і районів. Отже, не пізніше середини липня, до кінця цієї сесії Парламенту, мають бути прийняті рішення про створення громад і районів.

Наступним етапом після схвалення нового адмінустрою в Україні стане реорганізація системи виконавчої влади, зокрема ліквідація діючих райдержадміністрацій. На думку заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, до формування нової моделі органів місцевого самоврядування – громад та районних рад – районні державні адміністрації паралельно мають продовжити роботу щонайменше до кінця цього року.

– Не можна проводити реорганізацію системи виконавчої влади, поки не сформовано новий терустрій. І лише з наступного бюджетного року, після завершення процесів з передачею майна, перерозподілу системи управління, лише тоді може порушуватися питання щодо закону про утворення нових адміністрацій у нових районах і ліквідацію райдержадміністрацій, як існують у нинішній районах, – зауважив В’ячеслав Негода.

За його словами, поки система місцевого самоврядування не розпочне працювати на повну, а на місцевому рівні не будуть працювати ЦНАПи, де надаватимуться послуги для населення, деякий час можуть функціонувати підрозділи районних адміністрацій.

Читайте також: Сім районів замість 27: у Мінрегіоні не знайшли кращого формату поділу Харківщини

Також одними з головних питань функціонування майбутніх районів залишаються повноваження і фінансування районних рад.

– Районні ради будуть, доки це записано у Конституції. У дискусіях з експертами і колегами з інших міністерств ми дійшли думки, що є частина повноважень, які громадам самим буде важко виконувати, і їх поки що можна залишити за райрадами. Це і спеціальна загальна середня освіта, і підтримка закладів охорони здоров’я вторинного рівня, і соціальний захист, і планування території тощо. А от звідки будуть фінансуватися районні ради – чи з частини податків, чи за рахунок окремої субвенції, чи ще якось – питання поки відкрите. Це маємо вирішити у змінах до Бюджетного і Податкового кодексів, – повідомив В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, минулого тижня Мінрегіон оприлюднив проект нового адмінустрою країни, відповідно до якого на Харківщині передбачено сім районів.