Голова Оскільської ОТГ Геннадій Загоруйко: Через коронавірус ми вже втратили півмільйона гривень – це болісно, але не смертельно

Спецпроєкт
22.05.2020 17:28 COVID-19
Фото: oskilskasilrada.gov.ua Фото: oskilskasilrada.gov.ua
До боротьби з коронавірусом у великих містах прикута чимала увага. Але свій фронт у цій боротьбі тримають і сільські громади. Спецпроєкт «Будемо жити» відправився у віддалені куточки Харківщини. Чергова наша серія присвячена Оскільській ОТГ Ізюмського району. Як громада справляється з наслідками карантину, розповів її очільник Геннадій Загоруйко.

– Наскільки COVID-19 позначився на житті вашої громади?

– Ми доклали всіх зусиль, щоб коронавірус на території нашої громади нікого не зачепив.
На попереджувальні заходи з бюджету об’єднаної громади було виділено 118 тисяч гривень. Крім того, ми отримали матеріальну допомогу (дезінфікувальні та захисні засоби) від Укргазвидобування. Захисні засоби роздали нашим працівникам, які частіше за всіх контактують із жителями.

Наразі виділених коштів вистачає. Ми придбали техніку, якою проводили дезінфекцію будівель, зупинок тощо. Також придбали дезінфікувальні розчини.
Спрацювала інформаційна політика, яку проводить Уряд і ми. Населення почало берегти своє здоров’я.

Випадки захворювання на коронавірус у нашій ОТГ наразі відсутні. Сподіваємося, що так буде і надалі (станом на 20 травня в Ізюмському районі було зафіксовано п’ять випадків COVID-19 та дві підозри. – Ред.).

– Бізнес і волонтери активно підключалися до цієї боротьби?

– До приватних підприємців ми не зверталися по допомогу. АТБ самостійно проявили ініціативу – надали продуктові набори соціально незахищеним верствам населення нашої громади. Силами працівників сільради та соцзахисту ці набори були доставлені людям, які не можуть самостійно про себе подбати.
Люди були дуже вдячні за таку продуктову допомогу. Бо з ліквідацією приміського сполучення більшість населення не може кудись поїхати і купити собі харчі, ліки тощо.

– Узагалі, які настрої людей зараз у громаді? Як вплинули на них карантинні обмеження?

– Зрозуміло, що повсякденне життя у багатьох змінилося. Комусь від цього боляче. Проте в нашій громаді всі населені пункти – це села, тому роботи вдома і на подвір’ї у всіх вистачає.

Боляче людьми була сприйнята відсутність базарної торгівлі, особливо, коли потрібно було придбати посадковий матеріал на свої городи.

Також в одному з населених пунктів є проблема з роботою поштового відділення. У чотирьох селах поштові відділення працюють нормально, а в одному – лише до обіду. Бо там людей не вистачає, ніхто не хоче за мінімальну зарплату поштарем працювати. А людям потрібно сплачувати комунальні платежі, отримувати пенсії тощо. Прийняти всіх охочих це відділення не могло, що викликало напруження серед населення. Зараз ситуація трохи вирівнялася, люди заспокоїлися.

Відсутність міжміського сполучення також боляче вдарила по населенню. Не всі мають свій транспорт, тож не можуть дістатися до районного центру, а там пенсійний фонд, центр зайнятості та інші необхідні установи. У нас є свої шкільні автобуси, але їх було заборонено використовувати. Крім того, урядовою постановою заборонене приміське сполучення.

Такі дії влади щодо обмежень хтось зрозумів, хтось – ні. Думаю, час покаже, що карантин було введено не даремно.

Читайте також: Як не заробити штраф на карантині: сім найпоширеніших запитань до юриста від жителів Харківщини

600 масок і собака: історія добродійного карантину родини Хорошунів із Харкова

Читайте також: Сергій Чернов: Ми переглянемо багато затверджених програм, щоб медзаклади стабільно працювали

Для тих, хто на передовій у боротьбі з COVID-19: харківські інженери розробили захисні шоломи для медиків

– Його введення вплинуло якось на ваш ринок праці?

– По Оскільській ОТГ суттєво безробіття не збільшилося. Всі бюджетні організації громади працюють. У сільськогосподарських підприємств нічого не змінилося – вони проводили посівні. Наше основне підприємство – комбікормовий завод – також працює. Лише школи перейшли на дистанційне навчання. Всі отримують зарплату.

Були поодинокі випадки безробіття – поверталися заробітчани з інших країн. Але це не масова картинка для нашої ОТГ.

Скажу так: до сільради по допомогу стосовно безробіття ніхто не звертався. Центру зайнятості у нас немає (він в Ізюмі), а наш соцзахист націлений більше на допомогу малозахищеним верствам населення. Але за потреби ми можемо внести зміни у нашу місцеву програму і під час карантину надати допомогу тим, кому вона дійсно потрібна.

– Чи тривають в умовах карантину реформи?

– Децентралізація відбувається боляче. Ми вже понад місяць чекаємо постанови Кабміну щодо затвердженого Перспективного плану Харківщини. Відповідно до останньої пропозиції, яку ХОДА подавала на розгляд Уряду, до Оскільської ОТГ мали б приєднатися ще п’ять сільських рад. Однак документ ще не оприлюднено (на момент інтерв’ю – 19 травня 2020 року. – Ред.). І ми не знаємо, чи до нас приєднаються п’ять сільрад чи три, як було у попередньому проекті Перспективного плану.

Особисто у мене, як у людини, яка вже пройшла об’єднання, цей факт викликає занепокоєння. Ми вже повинні готуватися до об’єднання, щоб до зими у нас на руках була документація на об’єкти, які ми прийматимемо. Нам потрібно укладати угоди з постачальниками газу, електроенергії тощо.

Також потрібно проводити аудитну роботу по школах і садках, що з’являться в громаді.

Тобто ми вже з нашими потенційними сільрадами повинні обговорювати спільне життя. А ми ще не знаємо, з ким конкретно це робити. Така затримка не на руку громадам. Хочеться, щоб Уряд вже скоріше поставив крапку в цьому питанні і дав нам зелене світло на подальші дії.

– А щодо медичної реформи? У вашій об’єднаній громаді планували відкрити амбулаторію. На якій стадії зараз її будівництво?

– Активна фаза будівництва вже закінчилася, як і кошти на нього. Зараз робимо коригування проектної документації – визначимо остаточну суму для завершення будівництва амбулаторії. Свої плани ми вже узгодили з Департаментом капітального будівництва ХОДА. Сподіваюся, що на найближчу сесію обласної ради ми вийдемо вже з пропозицією.

Завершення будівництва залежатиме від того, як швидко і в якому розмірі область нам надасть кошти. За планом, воно повинно бути завершено до 1 вересня 2020 року.

– Скільки наразі коштів не вистачає для завершення будівництва?

– До коригування проектної документації нам за тендерним договором не вистачало 2 мільйони 100 тисяч гривень. Якою буде цифра після коригування, поки що сказати не можу, тривають розрахунки.

– А як карантин вплинув на бюджет Оскільської ОТГ?

– Наш бюджет втратив. Спочатку, коли оголосили про податкові канікули, ми спрогнозували, що втратимо близько 2 мільйонів гривень. Якою конкретно ця цифра буде, я зараз не можу сказати. Наразі наші втрати становлять близько 500 тисяч гривень. Це болісно, але не смертельно. Доведеться скорочувати ті програми, які планували впроваджувати в цьому році. Але це за умови, що далі надходження у бюджет будуть іти за планом.


 Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

Автор: Юлія Шматченко