Сергій Чернов: Ми переглянемо багато затверджених програм, щоб медзаклади стабільно працювали

Спецпроєкт
14.05.2020 09:00 COVID-19
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Скільки Харківщина виділила коштів на медиків, як через карантин змінилася картина на ринку праці регіону та що робить обласна влада, аби пом’якшити ситуацію, викликану пандемією COVID-19, – на ці та інші запитання відповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов у нашій черговій серії спецпроєкту «Будемо жити».


Усі в одному човні

– Наскільки Харківщина виявилася готовою до COVID-19?

– Сьогодні динаміка захворювання поки що йде вгору і за кількістю підозр, і за кількістю лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Щодня відбувається зростання на 8–10 %, тому можемо говорити, що пік ще не пройшли.

Що на сьогодні зроблено? Визначено базові лікарні, основне навантаження йде на обласні інфекційні лікарні – дорослу та дитячу. У цих закладах сумарно налічується 470 місць. У разі необхідності можна буде збільшити кількість ліжок ще на 100–150 місць.

Питання, яке залишилося нерозв’язаним і викликало обурення з боку медичних працівників, – це обіцяна Урядом і невиплачена 300 % оплата тим, хто безпосередньо працює і контактує з хворими на коронавірус. Уже прийнято всі необхідні закони, постанови Уряду і накази міністерства, де визначено джерела фінансування. Я хотів би, щоб усі чітко розуміли (бо пішов пінг-понг між центральною і місцевою владою, в таких випадках – це недопустимо): ми всі в одному човні. Кожен повинен виконати свою частину роботи і виконати обов’язок перед медичними працівниками. Говорять про те, що кошти – в регіонах, тож вони (регіональна влада. – Ред.) повинні організовувати цю роботу. Ні, ми свою роботу організували, всі комунальні підприємства охорони здоров’я і обласного, і районного підпорядкування з 1 квітня перейшли на прямі угоди з Національною службою здоров’я України. Їх фінансування може йти з державного бюджету за прямими укладеними угодами.

– Скільки коштів було виділено медицині на рівні регіону?

– У лютому 2020 року на сесії Харківської обласної ради на медичну сферу виділили безпрецедентну суму – понад 600 мільйонів гривень. Ми бачили ризики, які можуть виникнути через введення другого етапу медичної реформи з 1 квітня. І рекомендували аналогічні рішення прийняти всім органам місцевого самоврядування на місцях, бо дефіцит коштів по області міг бути для медичних комунальних підприємств десь близько мільярда гривень по зведеному бюджету. Уже не один рік у нас діє ефективний механізм: обласна рада делегувала ОДА за погодженням з профільними постійними комісіями у разі необхідності приймати рішення, які дають можливість виділяти кошти на ті чи інші потреби в межах галузі. Якщо це охорона здоров’я, то профільний департамент готує розрахунки, пропозиції, ОДА їх зводить. Збираються профільні комісії з питань охорони здоров’я і бюджету та погоджують рішення. Після чого підписується розпорядження голови з подальшим затвердженням на пленарному засіданні. Це дає можливість нам у дуже короткі терміни в разі виникнення якихось проблем спокійно реагувати.

Ми підійдемо до кардинальних змін на пленарному засіданні Харківської обласної ради 28 травня. У комісіях ці питання почнуть розглядатися з 14 травня. Ми будемо переглядати велику кількість уже затверджених комплексних програм, робити секвестр обласного бюджету. За прогнозами, десь на 360 мільйонів гривень у бік зменшення. І це повинно обговорюватися відкрито на сесії. Потрібно змінити пріоритети для того, щоб виконати завдання із стабільної роботи медичних закладів і комунальних підприємств до кінця року.

Читайте також: Як не заробити штраф на карантині: сім найпоширеніших запитань до юриста від жителів Харківщини

Знизиться оренда на комунальне майно

– Як вплинули карантинні обмеження на бізнес Харківщини? Чи звертаються люди по допомогу в обласну раду?

– Звертаються, ми реагуємо. Зокрема, буде зменшено орендну плату комунальних приміщень, якими користується малий і середній бізнес. Ми вже підготували проєкт рішення, будемо його виносити на пленарне засідання сесії облради. Загалом ще зарано говорити, що втратить бізнес. Бо він настільки різноплановий. Наразі аналізувати ситуацію ми можемо тільки за надходженнями до місцевих бюджетів. І тут уже відчуваємо проблему. За оптимістичним прогнозом фахівців, недоотримаємо десь 10 мільярдів гривень до зведеного обласного бюджету. Це чималі кошти. Така сума виникла через карантинні заходи та пільги, які надала держава, – зі сплати на землю, оренди майна тощо. Ці витрати місцевим бюджетам з боку держави ніхто не компенсує.

Ринок праці також реагує на карантин. До центру зайнятості у пошуках роботи вже звернулося майже 14 тисяч людей, що на 82,5 % більше минулорічного показника. Водночас кількість поданих роботодавцями вакансій зменшилася на 22 %. На одну пропозицію в області претендували сім безробітних, тоді як торік було три особи. Центр зайнятості вживає заходів у межах того фінансування, яке виділено державою. Сьогодні 5,4 тисячі людей, які не мають роботи, погодилися змінити свій профіль. 5,5 тисячі – брати участь у тимчасових роботах. Деякі кошти виділено на останньому засіданні обласної Асоціації органів місцевого самоврядування. Сподіваюся, що найближчим часом з’явиться державна програма з виходу з кризи. Ми її з урахуванням своїх повноважень доповнимо додатковими заходами, які б полегшили життя людей і стимулювали б бізнес якомога швидше розпочати роботу і сплачувати податки.

Читайте також: 600 масок і собака: історія добродійного карантину родини Хорошунів із Харкова

Реформи і епідемія

– Останні кілька років у країні впроваджуються реформи. Чи не призупинив цей процес карантин? – Реформ багато розпочато, але поки що жодну не доведено до логічного завершення. По реформі охорони здоров’я прийнято величезний пакет законодавчих та нормативних актів, щоб її можна було реалізувати на першому та другому етапі.

Другий етап, що розпочався з 1 квітня, вже був підданий критиці з боку самих урядовців і Президента України. Виникли великі ризики з недофінансуванням комунальних підприємств охорони здоров’я, з необхідністю скорочення медперсоналу чого не можна допускати... Думаю, у Києві взяли паузу. Передчуваю, що під час перехідного періоду ми будемо все фінансувати на рівні історичного бюджету – 2019 року, а формулу «кошти за пацієнтом» буде переглянуто.

Реформу місцевого самоврядування й територіальної організації влади вважали найбільш ефективною. І перші три роки (починаючи з 2014-го) вона дійсно була такою. А потім вчасно не було прийнято відповідні закони, і тепер не вистачає правової бази, щоб впровадити реформу на регіональному та субрегіональному рівнях. І виникла патова ситуація – внести зміни у Конституцію до проведення виборів немає можливості; внести зміни до Конституції, щоб перенести, наприклад, на рік місцеві вибори, також немає вже можливості. А значить, що вже з 1 липня 2020 року ми повинні запустити виборчий процес відповідно до чинного законодавства.

Я нещодавно зустрічався з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим. Домовилися, що після завершення карантину під головуванням спікера буде проведено дорадчу раду за участю голів обласних, районних рад, членів Асоціації органів місцевого само врядування, народних депутатів, урядовців, представників Офісу Президента. Щоб ми обговорили концептуально, що буде змінюватися і як далі запроваджуватимуться реформи в частині децентралізації.

Аналогічна ситуація відбувається в системі реформування прокуратури, судочинства тощо. На мою думку, будь-яка незавершена реформа – токсична.

Без паніки

– Можете детальніше зупинитися на питаннях майбутньої сесії облради, які допоможуть пом’якшити наслідки карантину?

– Одне з таких питань – перерахунок платежів з орендної плати на майно. Я думаю, будуть підсилені програми підтримки малого і середнього бізнесу. З тим, щоб створити умови для отримання кредитів у разі необхідності за нульовими ставками, з компенсацією відсотків за рахунок бюджетів різних рівнів.

– Які наразі настрої в районах області?

– Безумовно, важко всім. Усі втратили – хтось більше, хтось менше. Але паніки ніякої не повинно бути. Все залежить від нас, ніхто за нас домашню роботу не зробить. І боротьба з коронавірусом – це якість нашої роботи, починаючи від законослухняності, організаційної роботи, фінансових ресурсів.

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду сША. Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.