Громади Харківщини будують скейт-парки та самостійно ремонтують дороги

04.12.2020 10:47 Область Online
Обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» – 2020 наближається до завершення. Є громади – лідери за кількістю поданих і реалізованих проєктів. Проте є й ті, хто до фінішу так і не дістанеться. «СК» дізнався про перебіг реалізації проєктів та як конкурс трансформується наступного року.

У 2012 році на Харківщині за ініціативою голови обласної ради Сергія Чернова було запроваджено обласний конкурс мініпроєктів. За дев’ять років реалізовано 2021 проєкт на загальну суму понад 300 мільйонів гривень.

У цьому році переможцями конкурсу стали 266 проєктів. Більшість з них уже успішно реалізовані.

– До 1 грудня на 98 відсотків роботи з реалізації цих проєктів були завершені. Залишається близько десяти проєктів, які згідно з планами, що узгоджені з місцевою владою, будуть презентовані до 15 грудня 2020 року, – зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Водночас він повідомив, що не всі переможці дійдуть до фінішу. Цьогоріч дев’ять конкурсантів відмовилися від реалізації своїх проєктів.

– Валківський район відразу прорахував свої кошти і відмовився від двох проєктів. Ми їм навіть не спрямовували субвенцію з обласного бюджету, – розповіла «СК» начальниця Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської облради Олена Кулик. – У листопаді на нас посипалися листи з іншими відмовами.

Так, у Куп’янську, Золочівській, Малоданилівській і Старосалтівській громадах скасували по одному зі своїх проєктів. А в Циркунівській громаді минулого тижня знялися з «дистанції» відразу всі три цьогорічні переможці.

– Для відмов у переможців були об’єктивні причини. Дуже важко в цьому році йшли тендерні процедури. Громади вимушені були по кілька разів проводити торги – або один виконавець заявлявся, або було оскарження в Антимонопольному комітеті України тощо, – зазначила Олена Кулик.

Наприклад, у Малоданилівській громаді цього року мали реалізовувати 10 проєктів, але з одним із них виникли тендерні проблеми. А в Старосалтівській громаді один тендер змушені були проводити чотири рази, однак справа так нічим і не завершилася.

Всі невикористані кошти, а це понад 1 мільйон гривень, повернуться до обласного бюджету і, за словами Олени Кулик, будуть спрямовані на щось інше до кінця року.
У цьому році лідером за кількістю поданих заявок та виграних проєктів стала Лозівська громада. Вона подала на конкурс 64 проєкти, з них 20 перемогли. До речі, всі вони вже реалізовані.

Як завжди дуже активні місто Куп’янськ і Куп’янський район. Наприклад, цього року Куп’янськ подав 29 проєктів, з них 11 стали переможцями. Високу динаміку щороку також демонструє Балак­лійський район – 28 проєктів подали, з них 13 перемогли.

– Не виключаю, що є населені пункти, які ще не брали участі у конкурсі. Однак усі громади, які створені на території Харківщини, були учасниками «Разом в майбутнє». Щоправда, останні три роки Наталинська громада не подає проєктів, але ця громада фінансово дуже спроможна, – зауважила Олена Кулик. 

Читайте також: Сучасне обладнання з’явилося у музейників, медиків та освітян на Харківщині

Дедалі більше конкурсантів обирають категорію співробіт­ництва територіальних громад, де загальна сума фінансування може сягнути 1,5 мільйона гривень. За три роки існування цієї категорії на Харківщині було реалізовано 13 відповідних проєктів, зокрема у 2020 році їх було п’ять.

– У 2018 році був чудовий приклад у Первомайському районі, коли майже всі ради об’єдналися і написали проєкт «Самотній старості – ні». Завдяки реалізації проєкту було облаштовано стаціонарне відділення терцентру. Там з’явилися 13 ліжок – місць для одиноких літніх людей. Спочатку планувалося, що у стаціонарі люди перебуватимуть лише взимку. Однак потім було продов­ження проєкту, який уже реалізовувався за власні кошти місцевих рад. Сьогодні самотні люди в цьому центрі перебувають цілий рік. На мій погляд, це дуже потужний соціальний проєкт, – повідомила представниця облради.

До речі, в цьому році Первомайщина також була активна у категорії співробітництва громад. Із п’яти переможців два мають «первомайську прописку». Завдяки одному проєкту було придбано сучасне медичне обладнання в Центральну районну лікарню, а завдяки іншому – купили рециклет і тепер самостійно ремонтують місцеві дороги.

Також Олена Кулик зазначила, що останні кілька років громади все частіше пишуть проєкти розвитку, а не лише ремонтів. Так, у містах і селах з’являються мотузкові парки, скейт-парки, модернізуються музеї тощо.

Вже наступного року «Разом в майбутнє» відзначатиме своє 10-річчя і формат конкурсу дещо зміниться.

– Обласний конкурс вийде на більш високий рівень реалізації проєктів місцевого і регіонального розвитку. Будуть реалізовуватися лише ті проєкти, що відповідають стратегії розвитку Харківщини, – наголосила Олена Кулик.

Водночас збільшаться і суми фінансування проєктів. Наприклад, проєкти з категорії співробітництва громад зростуть до 2 мільйонів гривень. При цьому 50 % має надати конкурсант, 50 % складе субвенція з обласного бюджету.

А загальна сума проєктів другої категорії конкурсу – громадські ініціативи – сягатиме 1,5 мільйона гривень. Тут співфінансування відбуватиметься наступним чином: 30 % – ініціатор та партнери, 70 % – кошти обласного бюджету. Такі проєкти зможуть подавати громадські організації у партнерстві або з органами місцевого самоврядування, або з навчальними закладами тощо. Важливий нюанс – має бути не менше трьох партнерів, один з яких – комунальне підприємство Харківської облради.

Читайте також: Харківська обласна рада розробляє нову Антикорупційну програму

Автор: Юлія Шматченко