Коронавірус мине, треба дбати про красу: Коломацька ОТГ чепуриться на карантині

16.04.2020 15:29 Коломак
Фото: Коломацької селищної ради Фото: Коломацької селищної ради
Карантин – не привід припиняти роботи з благоустрою. У цьому впевнені в Коломацькій об’єднаній громаді. Тож, озброївшись масками, рукавичками та дотримуючись безпечної дистанції, жителі ОТГ продовжують чепурити свої селище та села.

Дбають про пам’ять

Робити все можливе, щоб жителі громади якомога менше відчували незручностей через карантин, поставила перед собою завдання Коломацька селищна рада. Тут переконані, що чистота й порядок – одні з головних інструментів у боротьбі з поширенням будь-яких інфекційних хвороб, не лише коронавірусу.

– Уявіть собі ситуації: порив водопровідних труб, невивезене протягом місяця сміття, а комунальники – на карантині. Тому роботи з благоустрою, надання побутово-комунальних послуг належать до критично важливих сфер. Прошу всіх залишити в стороні критику й іронію відноcно тих, кому доводиться працювати в умовах карантину, з розумінням ставитися до цієї необхідності. Чи можемо ми призупинити ремонт доріг, наведення порядку в населених пунктах? Не можемо, життя йде без зупинок. Нічого не робити, нічого не намагатися робити, прикриваючись карантином – це не варіант. Шлях до добробуту – це багато маленьких кроків. Отже, маємо їх робити, – звернувся до жителів громади Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий.

За його словами, для працівників сфери благоустрою провели інструктаж з техніки карантинної безпеки, забезпечили всіх засобами індивідуального захисту. До того ж, пояснив голова, всі справи благоустрою проводяться на відкритому просторі, свіжому повітрі. 

Найбільший обсяг робіт припадає на КП «Коломацьке ВУЖКГ» (підприємство, крім своїх виробничих функцій, виконує роботи на замовлення селищної ради) та групу благоустрою селищної ради, яка, до речі, була створена вже після об’єднання громади – на підмогу комунальникам. 

Проте активно до прибирання долучаються й старостинські округи. Наприклад, у селі Шляхове завдяки працівникам старостату та небайдужим жителям, які щорічно самоорганізовуються на суботники, майданчик біля Братської могили і цього року буде ошатним і квітучим.

Так само в селі Покровка працівники старостинського округу з ранньої весни впорядкували пам’ятник і алею, що веде до нього. А в селі Мірошниківка, де розташований один з двох пам’ятників Різуненківського старостинського округу, наводили лад місцеві робітники з благоустрою.

Загалом, як повідомили в Коломацькій селищній раді, на території громади розташовано 11 братських могил та пам’ятних знаків місцевого значення воїнам – землякам, що загинули на фронтах Другої світової війни. Роботи з їх упорядкування проводяться в усіх селах і селищі ОТГ. 

Читайте також: Карантин у Коломацькій ОТГ – наради скасувати, стареньких провідувати частіше

А от для прибирання 47 кладовищ Коломацької громади селищна рада щовесни винаймає сезонних робітників, які доглядають кладовища аж до осені. Саме зараз у них найбільше клопоту: розчищають чагарники, прибирають проїзди, доріжки, збирають сміття й централізовано його вивозять, а також прибирають прилеглу територію, ремонтують і фарбують або білять огорожі. Про завезення піску піклується селищна рада.

– Найбільшого вкладу сил і енергії для розчистки території на сьогодні потребує територія кладовища в селі Покровка. Там уже виконано великий обсяг робіт, але ще треба докласти чимало зусиль, щоб на літо залишилось лише косіння трави, – розповів Володимир Гуртовий. – Майже півкілометровий в’їзд до місця захоронення на околиці села Миколаївка Шляхівського старостинського округу тривалий час був захаращений зарослями кущів терну та бур’яну. З об’єднанням у єдину громаду до наведення тут порядку взялася група благоустрою селищної ради. Другий рік поспіль її працівники ведуть боротьбу із занедбаним станом в’їзної дороги. Різниця між тим, який вона мала вигляд раніше, і зараз – разюча.

Ремонт доріг

Не стоїть на карантині і ремонт доріг. Наскільки дозволяють повноваження Коломацької селищної ради, на території ОТГ група благоустрою займається ямковим ремонтом. Серед останніх досягнень місцевих дорожників – підлатана дорога по вулицях Зерновій і Миру в селі Шелестове, а також у Коломаці на вулиці Чайковського. 

– З дотриманням режиму надзвичайної ситуації вони продовжують повноцінно працювати. Зараз це вулиця Перемоги в Коломаці. Активна фаза ямкового ремонту розбитого взимку покриття доріг коштом селищного бюджету триває і буде продовжуватися, допоки дозволять погодні умови, – повідомив голова ОТГ.

За його словами, тим часом керівники фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств організовують грейдерування ґрунтових доріг вздовж використовуваних земель.

Долучаються працівники культури й освіти 

На допомогу фахівцям з благоустрою приходять і трудові колективи Коломацької громади. Прибрані по весні узбіччя в’їзних доріг та внутрішніх шляхів сполучення, побілені тут дерева відносяться саме до очевидних переваг такої співпраці.

Так, наприклад, над упорядкуванням узбіччя автодоріг Коломак – Андрусівка, Коломак – Шелестове працювали трудові колективи КП «Коломацьке ВУЖКГ», Коломацького ліцею ім. Героя Радянського Союзу І. Є. Єгорова, Різуненківського, Шелестівського ліцеїв, групи благоустрою селищної ради.

– Поряд з відповідальним ставленням людей до спільних справ громади зростає відчуття гордості за тих, хто поруч, – каже селищний голова і висловлює слова особливої подяки трудовим колективам ліцеїв, які відгукнулися на прохання й організовано побілили дерева вздовж автодоріг до села Андрусівка та по селу Білоусове.

Також робочий час використовують для благоустрою спеціалісти відділу культури селищної ради, працівники селищного будинку культури, які не скористалися правом відпустки в умовах карантину. Цими днями за участю завідувачки Пащенівського бібліотечного філіалу вони навели порядок у віддаленому селі Пащенівка на прилеглій території сільського клубу. 

Дотримуючись карантинних вимог, працюючи на відкритому просторі маленькою групою, вони вигребли торішнє листя, видалили та прибрали зарослі зелених насаджень, побілили навколишні дерева та ґанок закладу культури, прибрали сміття.

– Роботи в системі благоустрою, які вже виконані, і ті, що попереду, доводять, що справжня цінність комфортного публічного простору, який формується з нуля, не завжди є чимось очевидно привабливим на перших етапах, але поступово перетворюється на затишну, іміджеву зону, що вабить око гостей і стає надбанням, визначною пам’яткою громади, – впевнений Володимир Гуртовий. – Підступний коронавірус урешті-решт відступить, життя повернеться у звичне русло. Тож про належний порядок, санітарний стан, естетичну привабливість територій громади, якісні умови життя мешканців треба дбати вже сьогодні. 

Читайте також: Громади Харківщини втратять 2,7 мільярда гривень через коронавірус