Микола Семер’янов: у Малинівській ОТГ дуже бракує сімейних лікарів

Спецпроєкт
19.06.2020 16:50 COVID-19
Чугуївський район – у трійці лідерів Харківщини за кількістю хворих на коронавірус. На 17 червня тут загалом було зареєстровано 56 випадків COVID-19 і жодного – в Малинівській ОТГ, яка входить до цього району. Голова об’єднаної громади Микола Семер’янов пояснює це тим, що жителі суворо дотримувалися карантину. А от головна медична проблема громади – брак сімейних лікарів. Про це – у нашій сьогоднішній серії спецпроєкту «Будемо жити».

– Які були перші кроки Малинівської ОТГ у боротьбі з COVID-19?

– Коли тільки ввели карантин, у березні, а потім ще у квітні ми на сесіях нашої селищної ради двічі розглядали коронавірусні питання. Малинівській амбулаторії з бюджету ОТГ було виділено 117 тисяч гривень для закупівлі засобів захисту. Також було придбано 296 пайків нашим пенсіонерам, старшим за 80 років. До селищної ради надійшло багато дзвінків від літніх людей, у яких були проблеми з продуктами харчування.

– Як швидко медики отримали засоби захисту?

– Нам дуже допоміг народний депутат Дмитро Шенцев, він надав понад 1000 масок. Також наш Центр позашкільної освіти на початку карантину самостійно шив маски. Тож питання масок на початковому етапі було закрите. Потім почали закупляти халати, окуляри, дезінфікувати під’їзди в багатоповерхових будинках.

– А чи підключався бізнес і волонтери?

– Так, допомагали заводи «Бікорм», «ТММ ЕНЕРГОБУД» (виготовляє металоконструкції для наших атомних і гідроелектростанцій) та інші приватні підприємства.

Читайте також: Сергій Чернов: Ми переглянемо багато затверджених програм, щоб медзаклади стабільно працювали

Поки призупинено

– Як карантин вплинув на жителів громади?

– Для нашої громади, як і для всіх інших, карантин був повною несподіванкою. Жителі Малинівської ОТГ серйозно поставилися до карантинних заходів і виконували всі ті рішення, що приймала наша комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Нам допомагали поліцейські офіцери громади. У нас в ОТГ працюють два такі поліцейські. На службових автівках вони їздили вулицями і доносили інформацію стосовно карантинних обмежень до населення. 

Відповідальність людей була дуже високою: вони без потреби не виходили з дому, дітей також не було на гральних майданчиках. Мабуть, тому у нашій громаді не фіксували випадків COVID-19. Були дві підозри, але вони не підтвердилися.

– Хтось просив про допомогу через те, що втратив роботу у зв’язку з карантином?

– До нас по допомогу зверталися 12 таких жителів громади. Через карантин вони залишилися без роботи та засобів існування. Всім, хто звернувся, селищна рада допомогла харчами. А одного з безробітних влаштували на роботу на комунальне підприємство Малинівської ОТГ.

– Як коронавірус вплинув на бюджет громади?

– За три місяці (березень, квітень, травень) бюджет громади недоотримав 1 мільйон 600 тисяч гривень.

Хоча ми і виконали заплановані завдання десь на 80 %, але на сесії від деяких планів довелося відмовитися. Зокрема, в лютому нам обласна рада виділила кошти на завершення прокладання тротуару, який важливий для наших дітей. Але цей проєкт поки що не завершено, на травневій сесії облради в нас забрали ці кошти – 1 мільйон 720 тисяч гривень.

Також у зв’язку з карантином призупинилося будівництво Малинівських очисних споруд.

Читайте також: Голова Оскільської ОТГ Геннадій Загоруйко: Через коронавірус ми вже втратили півмільйона гривень – це болісно, але не смертельно

Окрім цього, у нас були проблеми з новим законом про закупівлі, який набув чинності 15 квітня. Відповідно до закону, наразі абсолютно всі закупівлі повинні проходити через систему Prozorro. Спочатку не було алгоритму дій, тож процес призупинився майже на місяць. Тільки нещодавно з’явилося розуміння, як правильно здійснювати закупівлі. Наприклад, якщо раніше закупку всіх канцтоварів ми оформляли однією накладною, то тепер потрібна окрема накладна на олівець, окрема – на папір тощо.

До того ж ми почали реалізацію наших п’яти мініпроєктів, які перемогли в обласному конкурсі «Разом в майбутнє». Вони передбачають закупівлю обладнання та встановлення сонячної електростанції в Малинівській амбулаторії первинної медико-санітарної допомоги; встановлення майданчиків для роздільного збору сміття; придбання та монтаж освітлення в селі Стара Гнилиця; ремонт підлоги, заміну електроосвітлення та закупівлю меблів для Центру культури та дозвілля; встановлення тренажерного майданчика поблизу Старогнилицького ліцею.

Окрім цього, в минулому році ми запровадили в громаді Бюджет участі. Жителі ОТГ самостійно написали 17 проєктів, з яких сім перемогли. Це дуже цікаві проєкти: облаштування зон відпочинку, спортивні та освітянські проєкти. Наразі Малинівська ОТГ почала втілювати їх у життя. Зокрема, Малинівський ліцей № 1 придбає 25 пар лиж, також на території ліцею з’явиться лабораторія під відкритим небом; у Малинівці з’явиться скеледром на свіжому повітрі; поблизу Малинівського ліцею № 2 з’явиться модерні­зований спортивний майданчик, також для навчального закладу придбаємо карнавальні костюми та декорації; у громаді відкриємо сучасний кабінет вчителя-логопеда; очистимо та облаштуємо територію ставка в Малинівці.

Читайте також: Олександр Гололобов: Бізнес змінив київську реєстрацію на малоданилівську, і тому в нас немає катастрофи з бюджетом

Зміни тривають

– Карантин не поставив на паузу реформи?

– Процес децентралізації у нашій громаді триває. У жовтні, якщо будуть вибори, до Малинівської об’єднаної громади приєднається ще одне село – Мосьпанове. Якщо в якихось інших районах громади не встигли у відведений час об’єднатися добровільно і наразі їх об’єднують примусово, то ми це робили і робимо добровільно.

– Після приєднання ще одного села, на скільки збільшиться населення Малинівської ОТГ?

– Не набагато, у Мосьпановому проживає 874 людини. Тож кількість населення ОТГ складатиме близько 9,5 тисячі людей. Село розташоване від Малинівки на відстані 20 кілометрів.

Наразі у склад нашої об’єднаної громади, окрім селища Малинівка, входить ще село Стара Гнилиця. У цьому селі було проведено багато роботи. Ми перевели ФАП, який розташовувався на околиці села, в будівлю колишньої сільради. Однак спочатку приміщення капітально відремонтували. Зараз у ФАПі постійно працює медсестра, по п’ятницях туди приїжджає лікар. Уже незабаром там відкриється аптечний кіоск.

– А побудовану з нуля амбулаторію у вашій громаді вже відкрили?

– Ми за вісім місяців побудували нову амбулаторію, вона вже працює. Є медичне обладнання для того, щоб надавати якісні медичні послуги мешканцям нашої громади. Одна проблема – нам не вистачає сімейних лікарів. Житло для них є, тож чекаємо фахівців у нашій громаді.

– Скільки потрібно сімейних лікарів?

– Необхідно ще два лікарі. Два в громаді вже є, ще дві лікарки в декреті. Населення громади складає 8623 людини, для двох лікарів це забагато. У нас один з лікарів обслуговує понад 3 тисячі людей. Деякі наші жителі уклали декларації із сімейними лікарями Чугуївського центру первинної медико-санітарної допомоги.


  Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

 

Автор: Юлія Шматченко

Теги: