На хвилі відкриття: райони презентують свої міні-проекти

25.09.2018 09:00 Область Online
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
Дитячі спортивні майданчики, енергоощадне опалення у школах, ремонт спортзалів та їдалень – минулого тижня шість районів Харківщини презентували свої ідеї, які вдалося втілити в життя завдяки обласному конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє».

Розпочала тижневу естафету відкриття власних проектів Куп’янщина. Тут 17 вересня ініціативна група із села Пристін презентувала зміни, які відбулися в місцевій школі. Ідея їх міні-проекту під назвою «Дітям тепло, батькам – спокій, а владі – пошана» була покликана підготувати освітній заклад до зими та зменшити витрати на оплату енергоносіїв. Для цього тут відремонтували систему опалення: замінили 344 метри труб і 53 радіатори. Загальна вартість проекту склала майже 185 тисяч гривень. Нагадаємо, за умовами конкурсу передбачено співфінансування: половину грошей забезпечує обласний бюджет, решту – районний або місцевий бюджети та конкурсанти.

Фото: Харківська облрада

Наступним свої десять проектів презентувало місто Чугуїв. Про них ми вже писали в минулому номері. Далі втілили свої ініціативи на Валківщині. Свою мрію цього року вдалося реалізувати Старомерчицькій школі. 19 вересня тут презентували мініпроект «Громадсько-активна школа – центр впровадження сучасних інформаційних технологій в селищі». Завдяки обласному конкурсу в навчальному закладі створили розгалужену локальну мережу та підключили її до Інтернету. Також придбали три смарт-дошки та мультимедійні проектори і встановили головний сервер. Таке оновлення обійшлося у 150 тисяч гривень.

Не забарилися зміни й у Гонтів’ярській філії Валківського ліцею імені Олександра Масельського, де того ж дня презентували міні-проект «Тепло для нової української школи – запорука розвитку, добробуту і процвітання Гонтово-Ярської громади».
Завдяки цій ініціативі в закладі переобладнали застарілу систему опалення. Тепер теплом школу забезпечуватимуть два газові сучасні опалювальні котли. Крім того, у школі замінили вентиляційні витяжні труби. Завдяки проекту, фінансування якого склало 65 тисяч гривень, шкільна котельня на 100 % готова до нового опалювального сезону.

Фото: Харківська облрада

Спортивна громада

Слідом за Валківщиною минулого тижня свої проекти презентували в Малоданилівській ОТГ. Усього 21 вересня ініціативні жителі громади, які підготували проекти, отримали шість сертифікатів.

Так, у рамках міні-проекту «У гарній їдальні – гарний апетит» у Малоданилівському ліцеї, де навчаються майже 500 учнів, відремонтували їдальню. Тут відновили стелю, стіни та підлогу, замінили двері та два вікна видачі їжі. На проект витратили близько 300 тисяч гривень. А завдяки ще одному мініпроекту, «Тренуємо чемпіонів», у центральному парку Малої Данилівки з’явився майданчик з вуличними тренажерами, тенісним столом і комплексом з турніками. Загальна сума цього проекту склала майже 250 тисяч гривень. Окрім цього майданчика, ще один спортивний комплекс для тренувань усіх груп м’язів установили в селищі на вулиці Академічній.

На цей майданчик витратили близько 300 тисяч гривень. Також в обласному конкурсі розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» від Малоданилівської ОТГ переміг міні-проект «Розвиток у майбутньому – для молоді та спорту», у рамках якого було відремонтовано спортзал Черкаськолозівської загальноосвітньої школи. Вартість проекту склала майже 300 тисяч гривень.

Спортивне оновлення відбулося і в селі Черкаська Лозова. Тут теж відкрили сучасний спортмайданчик, реалізувавши міні-проект «Активно розважайся – здоров’я набирайся», що дало можливість облаштувати майданчик для розваг і тренувань не тільки дітей, а й дорослих. Бюджет цього проекту склав майже 300 тисяч гривень.

Новий ігровий майданчик отримали й вихованці Ліснянського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) «Барвінок», де виховуються 100 дітлахів. Тут установили новітні спортивно-ігрові елементи для різних вікових груп на території ігрових майданчиків. Вартість проекту склала близько 300 тисяч гривень.
Слідом за об’єднаною громадою свої проекти презентували й інші райони області. Так, 21 вересня в селищі Буди Харківського району відбулося відкриття міні-проекту «Шкільний майданчик ХХI століття». Ідея облаштувати майданчик на території загальноосвітньої школи № 2 з’явилася в батьків місцевих школярів. Потім цю ідею підтримала селищна рада. А завдяки успішній перемозі в обласному конкурсі омріяний майданчик таки встановили. Загальна вартість проекту склала близько 300 тисяч гривень.

Дитяче містечко з’явилося і в селі Дачне Зміївського району. Тут у вихідні відкрили міні-проект «Дитяче містечко Ялинка», який переміг в обласному конкурсі розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

Фото: ХОДА

Готові

Загалом до кінця 2018 року в області реалізують і відкриють 238 міні-проектів, повідомила начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій і проектного менеджменту Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Мороз.

На сьогодні всі учасники вже отримали кошти з бюджету та розпочали реалізацію своїх ідей. Станом на 21 вересня сертифікати про успішну реалізацію та відкриття вже отримали 39 мініпроектів.
Першим завершив реалізацію та відкриття всіх проектів Чугуїв. Цього року конкурсна комісія відібрала від цього міста десять проектів, – додала Олена Мороз.

Окрім Чугуєва, у лідерах за темпами реалізації та відкриття міні-проектів – Малоданилівська ОТГ, від якої цього року у списку переможців опинилося дев’ять проектів. Також п’ять з дев’яти проектів відкрили у Красноградському районі.

До кінця вересня планується відкриття ще восьми проектів: двох – у місті Ізюмі, трьох – у Шевченківському районі, та по одному – в Чугуївському, Зміївському та Ізюмському районах.

Також в обласній раді нагадали, що зараз триває прийом міні-проектів, які будуть впроваджувати наступного року. Комісія вже зареєструвала два проекти із Сахновщинського району.

Прийом заявок на конкурс міні-проектів «Разом в майбутнє» 2019 року триватиме до 31 жовтня 2018 року.