Не тільки мріяти, а діяти: як на Харківщині створюється армія активних жителів

30.04.2019 11:58 Область Online
Зробити зі своєї громади туристичну перлину області, залучити на свої території якнайбільше інвесторів та створити у селищі хаб. Про свої плани на майбутнє розповіли ініціативні групи з різних куточків Харківщини.

Не тільки мріяти, а діяти — таке кредо учасників проекту «Від громади до громади», який у квітні стартував на теренах Харківщини. «СК» спільно з Українською асоціацією медіа бізнесу (УАМБ) згуртовує активне населення регіону та допомагає знайти шляхи втілення ідей розвитку громад. Для цього й було створено спеціальний майданчик у соцмережі Фейсбук — групу «Від громади до громади». Тут ініціативні люди озвучують свої ідеї щодо розвитку рідного населеного пункту, обмінюються досвідом і можуть отримати експертні поради.

25 квітня відбувся перший захід проекту — онлайн TED-конференція «Калейдоскоп ідей». Три ініціативні групи з Оскільської ОТГ, Борової та Харкова презентували свої плани щодо майбутнього розвитку їх громад. Своїми рекомендаціями з учасниками онлайн конференції ділилася експерт проекту — начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик.

- Якщо у активних людей є ідеї щодо змін у громаді, їх потрібно реалізовувати. І один у полі воїн. Якщо ти воїн, то обов’язково збереш свою армію. Люди йдуть за активними та сильними. А при симбіозі активної громадськості та органів місцевого самоврядування взагалі можна гори звернути, - переконана Олена Кулик.

Ставка на туризм

У 2017 році в Ізюмському районі народилася Оскільська ОТГ, яка об’єднала чотири ради. В громаді багато ініціативних жителів (в тому числі школярів), які прагнуть зробити її привабливою для інвесторів туристичною перлиною Харківщини. Окрім цього оскільчани активно працюють в інформаційному полі — створюють позитивний імідж своєї об’єднаної громади, залучають для цього соцмережі.

«Громада працює і над залученням грантової допомоги від міжнародних донорів. Ми прагнемо розвивати підприємства у сфері туризму. Оскільська ОТГ має унікальні туристичні і рекреаційні ресурси: ліси, річки Сіверський Дінець, Оскіл та водосховища. Наша стратегічна мета - створити справжню туристичну перлину Слобожанщини», - йдеться у презентації від активістів Оскільської ОТГ.

На думку експертки з самоврядування та розвитку громад, Оскільська ОТГ ставить перед собою реальні цілі. Краєвиди об’єднаної громади дійсно мальовничі, окрім цього оскільчани мають ще одну велику перевагу — їх громада має вигідне розташування на паломницькому шляху.

- Велика перевага Оскільської ОТГ у тому, що розташована вона на шляху туристів, які направляються до Святогорської лаври. В самому Ізюмі також є святині, куди приїжджає багато паломників. До речі, відремонтована траса (Київ-Харків-Довжанський, що проходить через Ізюм, була відремонтована у 2017 році, - Авт.) додає громаді ще більших шансів реалізувати задуману стратегію, - переконана Олена Кулик.

Вона радить представникам громади створити туристичній проект і подати його на обласний конкурс міні-проектів «Разом в майбутнє» в номінацію  «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму». При цьому представниця облради зазначає, що одна справа – розвивати туризм, як мережу, а інша справа — подавати проект на відновлення, реконструкцію місцевих історичних пам’яток.

- Коли ви відреставруєте свої місцеві історичні пам’ятки, не факт, що турист до вас поїде. Розвиток туризму на сільській території досить багатогранна річ. Для туриста потрібна інформація, де він може зупинитися переночувати в комфортних умовах, смачно поїсти та цікаво провести своє дозвілля, - наголошує Олена Кулик.

Окрім обласного конкурсу «Разом в майбутнє» об’єднані громади свої проекти можуть подавати на конкурси U-LEAD.

- Є багато міжнародних програм підтримки, подаватися на які можуть громадські організації. Інформацію про Міжнародну технічну допомогу (актуальні конкурси та гранти) ви можете дізнатися на сайті Харківської облради у розділі «Конкурси, гранти». Також ви можете звернутися до нашого управління за допомогою. Сьогодні є доволі багато грантової підтримки на розвиток сільських територій, - зазначає експертка.


Будь у курсі
З актуальними грантами та програмами можна ознайомитися на сайті Харківської облради , Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА, Ресурсного центру ГУРТ .
Прийом проектних заявок на участь в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» на 2020 рік стартує у вересні 2019 року і триватиме місяць.


 Хаб для всіх

Розвивати туризм прагнуть і в Борівській громаді. В планах місцевих активістів також створити в рідному селищі Хаб соціальної активності, на базі якого буде працювати клуб робототехніки та сучасний медіа-центр. До речі, саме ці активні жителі ініціювали в цьому році створення об’єднаної громади.

В 2018 році в Боровій запровадили громадський бюджет, в рамках якого було виконано 14 проектів. Також активісти провели картування громади, створили її паспорт та незалежний медіа-ресурс «Борова. Інфо».

- В хабі ми плануємо різноманітні навчання, генерування ідей, майстер-класи, - розповідає представниця ініціативної групи Валерія Гонтар. - Його відвідуватимуть різні цільові групи - від підлітків, матусь і з дітьми до пенсіонерів, людей з інвалідністю.

Наразі, активісти намагаються знайти приміщення під такий простір. Вже переглянули багато варіантів: бібліотека, школа, будинок культури тощо.

- Бібліотека працює до 18 і має два вихідні. У клубі і школі немає вільних приміщень. Зараз чекаємо на продаж будівлі статистики, якщо ціна буде не захмарною, то може щось і вийде, - каже Валерія Гонтар.

- Борівські активісти — це драйвери змін у себе в громаді. Впевнена, що в них все вийде, переконана Олена Кулик. - За досвідом європейських країн, осередками життя села чи містечка частіше за все стають школи.

За словами експертки, серед переможців конкурсу «Разом в майбутнє» були проекти зі створення різних хабів: молодіжних, культурних, соціальних.

- В хаб можна залучати різновікові соціальні групи. Наприклад, нехай школярі навчають комп’ютерній грамотності людей похилого віку, - каже представниця облради.

Безпечний дитячий простір

А ось жителі вулиці Залеської міста Харкова вирішили створити у своєму дворі інтерактивний, комфортний і безпечний дитячій простір. Заради цієї мети активісти об’єднали багато небайдужих людей, які своїми силами приводили до ладу дитячий майданчик.

- У мене троє онуків і я хочу, щоб вони відпочивали в інтерактивному, доглянутому та безпечному місці. А ще ми хочемо об’єднати всіх жителів і створити двір добрих сусідів, - розповідає жінка, яка долучилася до облаштування майданчику.

- Ми хочемо модернізувати дитячі атракціони та встановити паркан, - каже представниця ініціативної групи Катерина Лепцова. - Наразі ми зібрали досить вагому суму, яка дозволить нам встановити паркан. Зібрали підписи від жителів оточуючих будинків, що вони не проти майданчику (деякі сусіди були проти змін — ред.). Ми віримо, що зусиллями звичайних людей можна змінити життя громади.

Експертка проекту «Від громади до громади» порадила активістам звернутися за допомогою до міської ради. В Харкові працює програма з підтримки ініціатив жителів міста.

- Існує школа грантменеджменту, де вже не перший рік навчають активних харків’ян, як правильно писати проекти. Вони навчаються по циклам, пишуть та подають свої проекти на конкурс до міської ради, виграють та реалізують, - зазначає Олена Кулик. - Також ця ініціативна група може пошукати відповідні гранти серед програм міжнародної підтримки. У вас дуже добра тематика, я б рекомендувала вам створити орган самоорганізації населення і роздивитися питання зі створенням юридичної особи. Орган самоорганізації населення разом з юридичною особою може виходити як громадська організація на певні міжнародні конкурси і програми.


Матеріал створено в рамках проекту, що реалізується Українською Асоціацією Медіабізнесу (УАМБ) у рамках проекту «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади», що здійснюється за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Автор: Юлія Шматченко