Няня у бібліотеці та уроки англійської для всіх: у Чугуєві відкрили мініпроєкти

03.09.2020 11:02 Чугуїв
фото: Харківська обласна рада фото: Харківська обласна рада
Бібліоняня для дітей, англійська для всіх та обладнання для реабілітації малюків з інвалідністю – цього року чугуївська громада втілить у життя 12 мініпроєктів обласного конкурсу «Разом в майбутнє».

Починаючи з 2012 року, завдяки обласному конкурсу «Разом в майбутнє» 71 ініціатива чугуївської громади втілилась у життя успішними справами. За цей час конкурсанти змогли залучити на розвиток рідного міста близько 16,3 мільйона гривень, зокрема співфінансування з обласного бюджету склало 8 мільйонів гривень, з місцевих бюджетів – 7,5 мільйона гривень, кошти конкурсантів – 800 тисяч гривень.

Цього року від громадських організацій, ОСББ і вуличних комітетів Чугуєва для участі в конкурсі було подано 16 заявок, з яких 12 здобули перемогу. Загальна сума проєктів становить 4,5 мільйона гривень, в тому числі співфінансування
з обласного бюджету складає понад 2,2 мільйона гривень, решта – кошти місцевого бюджету (майже 2 мільйони гривень) і внесок самих конкурсантів (221,5 тисячі гривень).

1 вересня місто презентувало свої перші реалізовані цього року мініпроєкти. Із результатами роботи ознайомився голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. За його словами, Чугуїв багатий на розвиткові проєкти, які наразі у пріоритеті
для Харківщини.

– Кожний такий проєкт для громади хоча й невелика, але необхідна справа. Головне тут – запит громади й те, що завдяки успішному впровадженню ініціатив мешканців розвиткові проєкти, а сьогодні презентовані саме такі, стануть фундаментом для успішної громади та успішної Харківщини в цілому, – переконаний голова Харківської обласної ради. Серед цьогорічних ініціатив чугуївців, які здобули перемогу в конкурсі, – мініпроєкт «Англійська для всіх». Він дозволив облаштувати в Чугуївському навчально-виховному комплексі № 6 лінгафонний кабінет.

За задумом авторів мініпроєкту, це сприятиме ефективному вивченню іноземних мов учнями закладу.

Як зазначили в НВК, у 2021 році випускники укрупненого Чугуївського району, можливо, здаватимуть ЗНО саме на базі цього закладу, а не у Харкові, як було раніше. Також педагоги додають, що сучасне обладнання, яке придбали в рамках
конкурсу, не тільки сприятиме ефективному вивченню іноземних мов школярами, але й дозволить їм брати участь у міжнародних лінгвістичних олімпіадах і конкурсах.

Крім того, завдяки обласному конкурсу в центральній дитячій бібліотеці Чугуєва тепер є «Бібліоняня». На базі закладу облаштували територію дитячого розвитку та активності для змістовного дозвілля, зокрема – надання підтримки батькам для нетривалого перебування дітей віком від 5 до 13 років у комфортному та безпечному середовищі. Няня допомагатиме учням готувати домашні завдання, а також проводитиме заняття психологічного розвантаження дитини, застосовуючи арт-терапію та казкотерапію.

Ще одну ініціативу реалізували у Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «ШАНС». На території центру створили зону вуличного реабілітаційного простору, яка обладнана спеціальним обладнанням дозвіллєвого, когнітивного та фізично-розвивального плану.

Читайте також: «Разом в майбутнє» зміниться: обласна рада готує ребрендінг конкурсу мініпроєктів

Спілкуючись з представниками громадських організацій, які виступили ініціаторами цих мініпроєктів, Сергій Чернов наголосив, що наступного року конкурс «Разом в майбутнє» буде посилений медичною складовою, а також має зрости
кількість розвиткових проєктів співробітництва громад. Це зумовлено адміністративно-територіальною реформою.

– Досвід територіальної громади Чугуївщини показує, що все більше ресурсів вкладаються у проєкти розвитку. Я бачу корисні
освітні проєкти зокрема, а інвестиції в освіту завжди дають результати в майбутньому. Вірю, що процеси творення успішних справ безпосередньо у громадах сягають нового рівня, як того вимагає час.

Усе більше коштів вкладається у розвиток, у те, що працює на перспективу та створює нові робочі місця. Тепер громади переходять на прямі бюджетні відносини, і це відкриває широке коло можливостей для успішного розвитку, – зазначив Сергій Чернов.